Termeni si conditii

Termeni și Condiții

I. Acord intre Utilizator si Book & Travel (SC Sunair Consulting SRL)

1.1. Vă rugam citiți cu atenție acești termeni și condiții contractuali (Termeni și Condiții) înainte de a utiliza website-ul travos.ro. Daca nu sunteți de acord sau nu acceptați, fară limitări sau calificări, Termenii și Condițiile acestui website, vă rugam să nu continuați accesarea website-ului.

1.2. Acest Acord ține loc de contract între Utilizator/Abonat (cumpărător sau vizitator al website-ului) și Book & Travel (SC Sunair Consulting SRL, societatea care operează website-ul).

1.3. Utilizând acest website sau comandând serviciile turistice online sau prin intermediul call center-ului sau email sau chat, sunteți de acord în totalitate cu acești Termeni și Condiții, fară nici o altă restricție.

1.4. Prin accesarea contului și utilizarea parolei personale Utilizatorul/Abonatul este responsabil pentru toate acțiunile care decurg din folosirea acestora. SC Sunair Consulting SRL nu poate fi făcută responsabilă pentru erorile survenite în urma neglijenței utilizatorului privind securitatea și confidentialitatea contului și parolei sale. Informațiile furnizate pentru înregistrare pe website trebuie să fie corecte. Optând pentru înregistrare, vă obligați să ne furnizați corect datele solicitate. Pentru corectarea sau actualizarea acestor date, accesați contul dumneavoastră.

II. Cadrul general și definiții

2.1. În cadrul acestei pagini web sunt publicate și promovate produse și servicii turistice, precum servicii de cazare, asigurări, transfer privat, bilete de avion provenite de la terți furnizori (Furnizori de servicii turistice) și pachetului de servicii de călătorie sau a serviciilor de călătorie associate provenite de la terți Turoperatori (Organizatori de pachete turistice) la anumite prețuri speciale. Aceste prețuri speciale sunt valabile pentru o anumită perioada de timp și pentru o anumită cantitate. Produsele/serviciile/pachetele turistice oferite pot fi achiziționate de către Utilizator/Vizitator/Abonat prin intermediul paginii web travos.ro sau prin email sau telefonic sau chat, respectând termenii și condițiile website-ului, pe care Utilizatorul/Vizitatorul le acceptă complet și necondiționat.

2.2. Rezervările și vânzările de bilete de avion sau oferte de tip city break ce au în componență bilete de avion, se supun Condițiilor Generale de Rezervare și Vânzare a Biletelor de Avion (la care se adaugă prevederile prezentului Contract).

2.3. Book & Travel acționează ca agent pentru terți furnizori cum sunt: liniile aeriene, hoteluri, touroperatori, companii de închiriat mașini, alții (Furnizori de Servicii Turistice). Book & Travel nu-și asumă nici o responsabilitate pentru produsele și serviciile turistice oferite de Furnizorii de Servicii Turistice.

2.4. Book & Travel oferă prin intermediul website-ului, informații cu titlu general, cu scop consultativ. Vă rugăm să rețineți că informațiile publicate pe website pot fi oricând modificate. Book & Travel nu poate garanta că informația prezentată pe website (incluzând fără limitare, tarife, descrieri, poze, facilitați, coordonate gps, adrese, categorii de hoteluri sau alte date) nu poate avea erori sau lipsuri, dar vom depune toate eforturile de a corecta informațiile ce pot fi corectate, imediat ce acestea ne-au fost aduse la cunoștință.

Definiții

Societatea: SC Sunair Consulting SRL, cu sediul social în sat Rediu, comuna Rediu, parcela cu număr cadastral 1433/2, demisol, camera 1, jud. Iași, Email office@travos.ro, telefon 0376 444 888, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J22/1329/2011, Cod Unic de Înregistrare RO28822125.

Furnizor: Furnizori de Servicii Turistice. Orice terță persoană, fizică sau juridică, ce pune spre comercializare propriile servicii turistice sau serviciile turistice ale altor furnizori, pentru care SC Sunair Consulting SRL prin intermediul website-ului travos.ro acționează ca agent revanzator. Toate serviciile turistice publicate pe travos.ro sunt în funcție de disponibilitatea Furnizorilor de Servicii Turistice. Termenii și condițiile Furnizorului de Servicii Turistice (incluzând regulile de transport al pasagerilor impus de liniile aeriene, orele de intrare/ieșire din hotel, condițiile de anulare/modificare a serviciilor turistice) se vor aplica adițional Termenilor și Condițiilor acestui website. Anumite țări au inclus taxe de oraș ce pot varia între: 0.20 euro până la 7 euro /pers/noapte și acestea pot fi încasate doar de către hotel. În cazul intermedierii de către SC Sunair Consulting SRL a serviciilor de transport aerian, feroviar, naval sau rutier, acestea intră sub incidența reglementărilor impuse de transportator, SC Sunair Consulting SRL nu este rapunzătoare și nu poate fi trasă la răspundere de eventualele anulări sau modificări în structura de organizare a transportului. De asemenea, nu poate fi trasă la răspundere nici dacă aceste modificări influențează într-un fel sau altul pachetul turistic achiziționat de către client sau dacă aceste modificări pot duce la apariția de taxe suplimentare pentru realizarea pachetului turistic contractat. Orice problemă privind operarea zborului și acțiunile adiacente acestuia intră sub competența transportatorului, biletul de avion reprezentând contractul între pasager și compania aeriană.

Organizator (Touroperator): Agenția de turism organizatoare a pachetului de servicii turistice, precum pachete zbor+hotel sau alte pachete de servicii turistice asociate. Agenția de turism organizatoare (Turoperatorul) va fi pe deplin responsabilă pentru executarea corespunzătoare a pachetului în ansamblu. Identitatea și datele de contact ale Turoperatorului pot fi vizualizate pe site în pagina de comanda, înainte de finalizarea acesteia, în funcție de camera/serviciul/pachetul/data de plecare alese. Sunair Consulting Srl acționează în numele și pe seama agenției de turism organizatoare (în calitate de împuternicit, în baza unui contract de agenție/mandat cu reprezentare semnat de părți), având rolul de agenție intermediară.

Produs/Serviciu/Pachet de servicii turistice: Produsul/serviciul/pachetul de servicii turistice asociate pus la dispoziție de Furnizor/Turoperator la anumite prețuri și în anumite condiții prin intermediul website-ului travos.ro.

Utilizator: orice persoană fizică sau juridică care deține cont de utilizator și care accesează website-ul travos.ro sau interacționează telefonic sau prin email cu SC Sunair Consulting SRL.

Vizitator/Abonat: orice persoană fizică sau juridică care accesează website-ul travos.ro sau interacționează telefonic sau prin email cu SC Sunair Consulting SRL.

Cumpărător: orice Utilizator/Vizitator/Abonat sau orice altă persoană ce interacționează cu Book & Travel prin email, telefon, chat sau accesând website-ul travos.ro și accesează ofertele publicate pe website sau achiziționează produsele sau serviciile turistice promovate.

Voucher: Documentul în format electronic ce confirmă achiziția serviciilor comandate pus la dispoziția cumpărătorului după efectuarea plății integrale a comenzii.

Ofertă: gama de poduse/servicii turistice, pusă la dispoziția utilizatorilor/abonaților/vizitatorilor prin intermediul website-ului travos.ro;

Serviciile de masă și tipurile de cameră: Book & Travel se conectează cu mai mulți furnizori globali de servicii turistice, iar unele denumiri de camere sau servicii de masă sunt afișate în limba engleză. De asemenea pot exista și acronime precum: BB = Bed and Breakfast; HB = Half Board; AI = All Inclusive; UAI = Ultra All Inclusive; DBL = Dublă; SGL = Single etc.

III. Alți Termeni și Condiții generale aplicate serviciilor Book & Travel

3.1. Societatea, prin intermediul website-ului travos.ro, a paginii de facebook, chat, email sau telefon, promovează produsele/serviciile turistice/pachetele de servicii turistice ce aparțin terților Furnizori de Servicii Turistice/Oragnizatori de pachete turistice, către utilizatorii/abonații website-ului, pentru o anumită perioadă de timp sau/și într-o anumită cantitate, în funcție de cum sunt stabilite toate acestea de către Furnizorii/Organizatorii de servicii turistice și respectând termenii și condițiile menționate în respectiva ofertă. Sunair Consulting, prin site-ul travos.ro, vă pune la dispoziţie un sistem de rezervări online care oferă posibilitatea de a căuta şi verifica disponibilităţi pentru servicii turistice şi vă permite să efectuaţi rezervările solicitate. Orice cerere de rezervare efectuată pe site-ul travos.ro vă fi considerată drept intenţia dumneavoastră de a achiziţiona un anumit produs sau serviciu turistic de la furnizorii de servicii turistice. Dacă disponibilitatea pentru cererea dumneavoastră de rezervări va fi acceptată, veţi primi o confirmare pe e-mail, iar după efectuarea plății dvs, va intra în vigoare acest contract. Termenii şi condiţiile furnizorilor de servicii turistice (incluzând regulile de transport ale pasagerilor impuse de către companiile aeriene) se vor aplica adiţional Termenilor şi Condiţiilor acestui site.

3.2. În cadrul fiecărei oferte sunt menționate detalii cu privire la preț. În cazul în care în cadrul Ofertei nu se precizează contrariul, prețurile prezentate includ TVA.3. Societatea nu poarta nicio raspundere cu privire la produsele/serviciile/pachetele de servicii promovate prin intermediul Ofertei, pentru care Furnizorul/Organizatorul in mod exclusiv este raspunzator in fata Cumparatorului. In acest sens, dar nu limitativ, Societatea nu este responsabila pentru calitatea, proprietatile, caracteristicile partiale ale produselor/serviciilor, pentru prestarea defectuoasa sau impedimente de forta majora ce fac imposibila prestarea lor.

3.3. Societatea participă la vânzarea produsului/serviciului de către Furnizor/Organizator către Cumpărător, exclusiv și doar ca terță persoană-intermediară.

3.4. În cazul în care Furnizorul/Organizatorul, după activarea-vânzarea serviciilor turistice, respectiv achiziționarea lor de către utilizator/cumpărător, intră în faliment sau dizolvare, stare de lichidare sau administrare forțată, care determină imposibilitatea de livrare a produsului/ serviciului, Societatea nu are nicio obligație față de Cumpărător. În cazul pachetelor de servicii asociate, drepturile cumpărătorului sunt evidențiate în "Precontract" disponibil în pagina de rezervare pachetului ales în funcție de Organizatorul acestuia.

3.5. Procentele, reducerile și tarifele promovate în interiorul ofertelor sub formă de discount sunt cu titlu informativ și este posibil să nu reprezinte informația exactă dintr-un moment anume, corespunzătoare ofertei respective;

3.6. Pot apărea situații în care valabilitatea/disponibilitatea ofertelor să nu fie posibilă în anumite perioade din intervalul menționat pe site sau pot apărea situații în care după plasarea unei comenzi și efectuarea plații pentru aceasta, disponibilitatea pentru serviciile achiziționate sau tarifele aferente să sufere modificări. Aceste situații apar din cauza schimbărilor de tarif sau disponibilitate transmise de furnizori ulterior postării ofertei pe site și ulterior efectuării comenzii de către Utilizator, drept pentru care Societatea nu poate fi făcută răspunzătoare;

3.7. Orice acţiune ce necesită intervenţie umană (modificări, anulări, emiterea documentelor de călătorie etc) se va face în timpul programului de lucru Sunair Consulting: luni – vineri 09.00-18.00.9. Toate serviciile turistice publicate pe site sunt în funcţie de disponibilitatea furnizorilor de servicii turistice. Termenii şi condiţiile furnizorului de servicii turistice (incluzând regulile de transport al pasagerilor impus de liniile aeriene, orele de intrare/ieşire din hotel, condiţiile de anulare/modificare a serviciilor turistice) se vor aplica adiţional Termenilor şi Condiţiilor acestui site.

3.8. Termenii furnizorilor de servicii turistice pot include prevederi referitoare la diferite proceduri de plată, obligaţii, anulări, modificări ale rezervărilor şi restituiri de bani (dacă este cazul) ori restricţii de altă natură. Unele companii aeriene pot impune taxe suplimentare cum este taxa Transit-without-visa. Sunair Consulting nu este responsabilă pentru costurile care pot să apară în momentul transferurilor de la un aeroport/terminal la altul. De asemenea, unele hoteluri pot colecta diferite taxe locale. Dacă utilizaţi opţiunea "Cereri speciale / Special Requests" (cu titlu exemplificativ, dar fără a se limita la: loc pentru persoane cu handicap, servicii transport minori neînsoţiţi, transport bagaje speciale, cameră fumători/nefumători, pătuţ în cameră pentru copil), Sunair Consulting nu garantează confirmarea acestor cereri, dar le va trimite către furnizorul de servicii turistice.

3.9. La momentul navigării dumneavoastră pe site, veţi putea observa referiri către diferite condiţii aplicabile ofertelor speciale. Vă rugăm să citiţi cu atenţie aceşti termeni, dar vă rugăm să luaţi legătura cu Sunair Consulting pentru detalii complete.

3.10. Sunteţi direct responsabil pentru respectarea condiţiilor impuse de furnizorul serviciilor turistice privind timpii de îmbarcare, reconfirmarea zborurilor sau a oricăror alte reguli. Vă rugăm să notaţi că timpul minim de îmbarcare (înaintea plecării) recomandat de companiile aeriene, este de 120 minute pentru zborurile în Europa, 180 minute pentru zborurile în afara Europei, respectiv 90 minute pentru zborurile pe teritoriul României. Unele companii aeriene doresc să reconfirmaţi zborul cu cel puţin 72h înainte de plecare. Nerespectarea acestei reguli poate duce la anularea rezervării dumneavoastră de zbor.

3.11. Pe site, tarifele sunt exprimate în Euro și în Lei. Plata serviciilor de călătorie externe aferente contractului se poate efectua într-o singură monedă, în valuta specificată în contract sau în RON. În cazul în care plata se va efectua în RON se va lua în considerare cursul de vânzare din ziua plății comunicat de BNR, conform art. 290 alin. 2 Cod Fiscal, la care se adaugă un coeficient de risc valutar de 2%.

3.12. Înainte de a lansa comanda, clientul trebuie să fie de acord cu Termenii şi Condiţiile Sunair Consulting. Existând diferenţe între tipurile de servicii oferite, anume bilete de avion, hoteluri, city-break-uri, asigurări medicale de călătorie, rezervarea nu se poate efectua până la capăt dacă clientul nu bifează căsuţa aferentă acceptării Termenilor şi Condiţiilor. Conform OG 34/2014, condiţiile de garanţie/service nu se aplica serviciilor rezervate pe site-ul travos.ro.

3.13. Pentru mai multe informații cu privire la modalitatea de rezervare, modalitățile de plată, documentele de călătorie etc, vă rugăm să consultați pagina cu “întrebări frecvente” aflată la următorul link.

3.14. Prezentele Termeni și Condiții se completează cu prevederile legislației în vigoare cu privire la Protecția Cumpărătorului, prevederile Legii 365/2002 privind comerțul electronic, OG 130/2000 privind protecția consumatorilor la încheierea și executarea contractelor la distanță, OG 85/2004 privind protecția consumatorilor la încheierea și executarea contractelor la distanță privind serviciile financiare, Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori.

IV. Documente de călătorie

4.1. Toate documentele de călătorie aferente rezervării sunt valabile în format electronic. Acestea pot fi transmise și în original, prin curier rapid, cu plata la destinație, în urma unei solicitări scrise din partea turistului către office@travos.ro și la adresa specificată în solicitare. De asemenea, ele pot fi ridicate de Cumpărător de la oricare dintre punctele de lucru ale Societății.

4.2. Este necesar ca pentru călătoriile în străinătate orice Utilizator/Abonat/Vizitator/Cumpărător să consulte regimul de călătorie în străinătate pentru cetățenii români, actualizat aici: https://www.mae.ro/node/1422.

4.3. Vă rugăm să vă asigurați că documentele de călătorie, cartea de identitate sau pașaportul, nu prezintă urme de deterioare a elementelor de siguranță și să fie valabil minim 3 luni de la data terminării călătoriei pentru destinații din Uniunea Europeană și minim 6 luni de la data încheierii călătoriei pentru celelalte destinații din afara Uniunii Europene. Unele țări pot solicita viză turistică pentru accesul cetățenilor români pe teritoriul lor, mai multe detalii, dar și documentele necesare intrării în țara de destinație, găsiti pe site-ul Poliției de Frontieră: www.politiadefrontiera.ro

4.4. În cazul persoanelor căsătorite recent, nu se acceptă Cartea de Identitate anulată (perforată) de autorități în vederea emiterii unei noi CI.

4.5. Copiii care nu au împlinit 14 ani și nu au carte de identitate, trebuie să dețină pașaport sau să fie înscriși pe pașaportul unuia dintre părinți. În acest caz, părinții care au copiii trecuți în pașaportul lor, vor călători obligatoriu cu Pașaportul.

4.6. Agenția organizatoare (Tour Operatorul) nu are nici o răspundere în situația în care autoritățile de frontieră nu permit accesul turistului pe teritoriul statului respectiv. De asemenea, nu are nici o responsabilitate dacă turistului nu i se permite părăsirea teritoriului unei țări de către autoritățile de frontieră din statul respectiv. În aceste cazuri, turistului nu i se mai restituie contravalorea excursiei.

4.7. Sunair Consulting nu asigură nici o garanţie cu privire la aranjamentele documentelor de călătorie (paşapoarte, vize, vaccinuri necesare etc.) şi nici faptul că informaţia de pe site este actualizată. Drept urmare, este responsabilitatea utilizatorului de a se asigura că va călători în conformitate cu măsurile aplicabile acestor documente de călătorie.

Documente necesare pentru minori

4.8. În cazul călătoriilor în străinătate cu minori, intră în obligația Utilizatorului/Abonatului/Vizitatorului/Cumpărătorului să consulte regimul de călătorie în străinătate pentru cetățenii români însoțiți de minori actualizat aici: https://www.mae.ro/node/1565.

V. Modalitatea de plată si siguranța tranzacțiilor

5.1. Achitarea produsului/serviciului se realizează cash la unul din sediile noastre, online cu cardul pe site-ul travos.ro, prin transfer bancar sau depunere de numerar, precum și cu tichete de vacanță. Nu se acceptă alte modalităţi de plată în afara celor prezentate pe Site şi nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru sumele de bani trimise prin curierat.

5.2. Pentru achitarea produsului/serviciului Furnizorului, pe website sunt acceptate toate cardurile bancare Visa®, și MasterCard®. Tranzacțiile utilizatorilor pe website sunt protejate de sisteme de înaltă siguranță online, procesatorul prin care sunt realizate tranzacțiile online cu cardul bancar este EuPlatesc.

5.3. Sunair Consulting utilizează tehnologie securizată pentru a proteja informaţiile dumneavoastră personale şi tranzacţiile financiare. Sunair Consulting se conformează procedurilor şi standardelor de securitate stipulate în Politica de Securitate a Sunair Consulting. Achiziţiile online nu mai sunt de mult o noutate. Dacă veţi alege să plătiţi cu cartea de credit, detaliile cărţii dumneavoastră de credit sunt criptate în timpul tranzacţiei, determinând o securitate mărită. Sunair Consulting utilizează tehnologia Secure Socket Layer (SSL) care asigură proceselor de achiziţionare online prin intermediul cărţii de credit, o securitate mărită.

5.4. Așa cum se menționează mai sus, respectarea confidentialitatii se subînțelege. Toate informațiile transmise de utilizator/abonat/cumpărător sunt confidențiale, Societatea luând toate măsurile necesare astfel încât acestea să fie utilizate doar în măsura în care acest lucru este considerat necesar în contextul serviciilor oferite.

Descrierea plății cu cardul bancar

5.5. Utilizatorul își exprimă interesul pentru una sau mai multe oferte, declarandu-și datele de pe cardul bancar. Părțile convin în mod expres ca momentul încheierii contractului în prezentele Condiții și Termeni, îl constituie momentul în care utilizatorul/abonatul apasă butonul "Plătește”

5.6. Societatea, din motive de siguranță, nu stochează datele niciunui card bancar pentru utilizare viitoare, prin urmare Utilizatorul trebuie să reintroducă datele de fiecare dată când dorește să comande o nouă ofertă. Prin introducerea datelor cardului bancar solicitate, Utilizatorul declară expres că are dreptul de utilizare a cardului bancar.

5.7. Societatea nu poartă nicio răspundere în cazul utilizării ilegale a cardurilor bancare. Introducerea datelor cardului bancar demonstrează acordul Utilizatorului pentru reținerea sumei aferente ofertei și, în cazul activării Ofertei, debitarea cardului bancar.

5.8. În cazul în care tranzacția cu cardul bancar este refuzată din orice motiv de către banca emitentă, de exemplu depășirea sumei de credit ori suspiciune de fraudă, atunci se consideră că Utilizatorul nu participă la Ofertă.

5.9. Societatea își rezervă dreptul de a refuza din orice motiv participarea la orice Ofertă a unui Utilizator/Abonat.

5.10. Societatea nu este responsabilă cu privire la nerealizarea debitărilor sau blocărilor de sume de bani de pe card în cazul culpabilității agentului de prelucrare a plăților online sau a furnizorului de servicii de internet (Internet Service Provider sau ISP). În acest sens, cazuri de neculpabilitate a Societății sunt:
a) Defecte de hardware sau software provenite de la agentul de prelucrare a plăților online. În cazul în care web serverul agentului de prelucrare a plăților online încetează să mai funcționeze din pricina defectelor de funcționare (se menționează în acest sens deteriorarea hard disk-ului, lipsa de energie electrică, deteriorarea memoriei principale), fie din cauza problemelor de soft, Societatea va considera că utilizatorul/abonatul nu participă la Ofertă.
b) Neinformarea Societății cu privire la finalizarea tranzacției. În cazul în care tranzacția este debitată sau blocată pe cardul bancar, dar Societatea nu este informată prin intermediul procedurii de acceptare, atunci Societatea va considera că utilizatorul/abonatul nu participă la Ofertă.
c) Imposibilitatea de informare a Societății poate apărea din cauza agentului de prelucrare a plăților online sau a furnizorului de servicii de internet.

NOTĂ: Situațiile de mai sus sunt prezentate cu titlu pur explicativ și nu constituie lista exhaustivă cu toate situațiile de neculpabilitate a Societății.

VI. Încheierea contractului la distanță

6.1. O comandă plasată pe site sau o solicitare de rezervare prin intermediul email-ului/chat/telefon și fără a fi achitată nu garantează și procesarea rezervării ofertei/serviciilor solicitate. Rezervarea va fi procesată doar în momentul în care plata pentru comanda plasată/ofertă/serviciile solicitate de către Cumpărător este confirmată de către bancă și în limita disponibilității ofertei din momentul în care plata a fost confirmata. De asemenea, rezervarea va putea fi procesată doar în momentul în care Cumpărătorul furnizează Societății toate datele necesare rezervării.

6.2. Plata efectuată de către Cumpărător reprezintă acordul ferm al acestuia de procesare a rezervării în condițiile menționate în prezenta comanda/oferta. Astfel, se consideră întrunirea acordului de voință și încheierea validă a Contractului la Distanță, în conformitate cu prevederile O.G. 130/2000, modificată.

6.3. Revânzarea cu scop comercial a Voucherelor, implicit a produselor și/sau serviciilor care fac obiectul acestora, este interzisă, daca nu este aprobată de Book & Travel, care nu va refuza în mod nerezonabil să-și dea acordul. Nerespectarea termenului anterior da dreptul Book & Travel să anuleze voucherul, precum și să solicite daune.

VII. Drepturi de proprietate

7.1. Se interzice copierea, înregistrarea analogică/digitală și reproducerea mecanică, distribuirea, transferul, downloading-ul, falsificarea, vânzarea, crearea de lucrări derivate sau dezinformarea publicului cu privire la furnizorul real al conținutului website-ului. Eventuala reproducere, reeditare, uploadare, anunțare, distribuire sau transmitere sau orice alta utilizare a conținutului în alt mod sau cu alte mijloace, în scop comercial sau în alte scopuri, se permite doar ca urmare a unei autorizații scrise conferite în prealabil de Societate sau de oricare alt beneficiar legal al drepturilor de proprietate intelectuală de mai sus. Apariția conținutului de mai sus pe website nu poate fi considerată în nicio situație drept transfer sau cedare de autorizație sau drept de utilizare a oricăruia dintre elementele de mai sus.

7.2. Societatea, conform termenelor și condițiilor expuse în prezenta secțiune și conform legislației și reglementărilor aplicabile, conferă utilizatorilor/vizitatorilor/abonaților dreptul de acces și utilizare a website-ului și a datelor incluse pe acesta neexclusiv, netransferabil, personal și limitat. Aceasta autorizație nu constituie transferul vreunui drept cu privire la website și datele prezentate pe acesta și se supune unor limitări. Astfel, Utilizatorul/abonatul trebuie să respecte toate notificările cu privire la drepturile asupra proprietății intelectuale și alte drepturi de proprietate. De asemenea, Utilizatorul/Abonatul nu are dreptul de a modifica website-ul și datele de pe acesta în niciun mod sau dreptul de a transmite și de a prezenta în mod public, sau de a distribui sau utiliza în alt fel pagina web și datele incluse pe aceasta în orice scop de natură publică sau comercială, exceptând situația în care prin prezenta se acordă o permisiune în acest sens.

Modificări/Schimbări Periodice

7.3. Întreg conținutul acestui website poate fi modificat și vă este oferit "ca atare" fară a se oferi nicio garanție de niciun fel. Societatea își rezervă dreptul de a modifica unilateral și fără nicio notificare prealabilă conținutul, forma de prezentare și/sau structura website-ului, în orice moment și nu va avea nicio răspundere în acest sens, și/sau Termenii și Condiții.

7.4. Societatea se extinde continuu, își updatează și optimizează website-ul, produsele și serviciile aferente, în paralel având dreptul de a modifica liber termenii și condițiile de utilizare a website-ului. Din acest motiv, se recomandă utilizatorilor/vizitatorilor/abonaților să citească termenii și condițiile de utilizare la intervale regulate de timp pentru a se informa cu privire la eventualele schimbări de conținut.

7.5. Societatea își rezervă dreptul de a transforma sau de a modifica termenii aplicabili și condițiile de utilizare a website-ului, fără înștiințarea prealabilă a utilizatorilor/vizitatorilor/abonaților. Astfel de schimbări, modificări, adăugiri sau eliminări ale termenilor și condițiilor de utilizare vor intra în vigoare imediat după publicarea lor pe website. Orice utilizare a website-ului, urmare a unei astfel de modificări sau schimbări, se consideră acceptare de către utilizator/ abonat a schimbărilor, modificărilor, adăugirilor sau eliminărilor din conținutul website- ului. Societatea poate, în orice moment, să anuleze, să șteargă, să amâne sau să întrerupă orice funcție de pe website, inclusiv disponibilitatea serviciilor, prezentărilor sau descrierilor oricărui produs sau serviciu.

7.6. Termeni şi Condiţii reprezintă contractul între utilizator şi Sunair Consulting şi este guvernat de legile din România. În cazul existenţei unor litigii, instanţa judecătorească competentă este considerată instanţa municipiului Iaşi. În cazul existenţei unor litigii, va fi luată în considerare varianta în limba română a Termenilor şi Condiţiilor.

VIII. Răspunderea limitată

8.1. Utilizarea acestui website este în totalitate pe răspunderea Dumneavoastră. SC Sunair Consulting SRL și orice alta parte implicată în conceperea, producerea sau oferirea website-ului nu sunt răspunzătoare pentru daune directe sau indirecte, de orice natură, ce ar rezulta din sau în legătură cu utilizarea acestui website sau a conținutului sau. SC Sunair Consulting SRL nu își asumă nici o responsabilitate și nu va fi răspunzătoare pentru nici o daună sau viruși care ar putea să vă infecteze computerul sau alte bunuri în urma accesării sau utilizării acestui website sau descărcării oricărui material, informații, text, imagini video sau audio de pe acest website.

8.2. Societatea nu are nicio răspundere pentru acoperirea pretențiilor terților, de orice natură, care pot rezulta în relație cu utilizarea, copierea sau falsificarea website-ului sau a conținutului acestuia sau a oricărui alt website înrudit, de către terțe persoane, neautorizate de Societate, indiferent dacă Societatea a fost informată, a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască această posibilitate.

IX. Link-uri către website-urile unei terțe părți

9.1. Website-ul travos.ro poate conține link-uri către alte website-uri aflate în proprietatea sau operate de alte părți. Astfel de link-uri vă sunt furnizate pentru a le folosi numai dacă veți dori aceasta. SC Sunair Consulting SRL nu controlează, și nu este răspunzătoare pentru conținutul și condițiile de confidențialitate sau securitate și de funcționalitatea acestor website-uri. Fără a se limita la cele mai sus menționate, SC Sunair Consulting SRL își declină în mod special orice răspundere dacă aceste website-uri:
a) Încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale unei terțe părți;
b) Sunt inexacte, incomplete sau conțin informații înșelătoare;
c) Nu au caracter comercial sau nu răspund îndeplinirii unui anumit scop;
d) Nu oferă o securitate adecvată;
e) Conțin viruși sau alte elemente cu caracter distructiv;
f) Sunt licențioase sau calomnioase.

X. Responsabilitatea Utilizatorului/Abonatului/Vizitatorului

10.1. Utilizatorii/abonații/vizitatorii website-ului acceptă faptul că nu vor utiliza acest website pentru publicarea, transmiterea prin e-mail sau transmiterea în alt mod: a oricărui conținut ilegal, dăunător, primejdios, calomnios, defăimător, vulgar, obscen și/sau care contravine în orice mod bunelor moravuri, sau constituie încălcare a confidentialitatii, exprimă discriminări sexuale, etnice sau de alt tip, poate provoca prejudicii minorilor în orice mod sau nu poate fi transmis conform legislației în vigoare sau prin interdicție contractuală, care violează orice patent, însemn comercial, secret comercial, drepturi intelectuale sau alte drepturi de proprietate ale terților, conține viruși software, sau alte tipuri de coduri, fișiere sau programe, realizate cu scopul de a întrerupe, de a prejudicia, de a distruge echipamentul de operare al computerelor, încalcă în orice modalitate legislația din Romania sau pe cea comunitară în vigoare și prevederile acestora, poate aduce atingere în orice fel terților, și a oricărui conținut utilizat pentru colectarea sau stocarea datelor personale cu privire la alți utilizatori.

10.2. Cu respectarea celor menționate mai sus, Utilizatorul/Abonatul/Vizitatorul are posibilitatea de a informa terțe persoane (de exemplu prin e-mail, mesaje de pe contul Facebook/Twitter etc.) cu privire la ofertele puse la dispoziție prin intermediul website-ului.

Depturile utilizatorului

10.3. Utilizatorul travos.ro are dreptul să vizualizeze site-ul, să tipărească parţi ale conţinutului site-ului pe suport de hârtie şi să salveze pagini în format electronic doar în scopuri personale, non-comerciale.

Obligaţiile utilizatorului

10.4. Sunteti de acord să respectaţi următoarele obligaţii incluzând (fără a se limita):
- responsabilitatea financiară pentru toate tranzacţiile efectuate în contul sau numele dumneavoastră
- aveţi vârsta peste 18 ani şi capacitatea legală de a iniţia acţiuni juridice
- garantarea veridicităţii datelor furnizate despre dumneavoastră sau membrii familiei dumneavoastră
- neutilizarea site-ului în scopuri speculative, a generării de rezervări false sau frauduloase
- interzicerea transmiterii materialelor politice, pornografice, rasiste sau a altor materiale care contravin legii
- obligativitatea de a nu altera, copia, transmite, distribui, vinde, afişa, licenţia sau reproduce conţinutul site-ului cu excepţia utilizării în scop personal şi necomercial a unei singure copii a informaţiei conţinută în site

Newsletter

10.5. Vă puteţi abona la newsletter-ul Sunair Consulting, care vă va fi trimis către adresa de email pe care o veți introduce şi va include noutăţi şi oferte speciale precum şi alte informaţii.

Interzicerea accesului pe Site

10.6. Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a vă interzice oricând accesul pe site fără o notificare prealabilă.

Responsabilitatea S.C. Sunair Consulting S.R.L.

10.7. Sunair Consulting nu este responsabilă pentru pierderile indirecte rezultate din prevederile acestor termeni si conditii, din utilizarea defectuoasă a site-ului sau a serviciilor turistice rezervate şi achiziţionate de pe site.

10.8. Sunair Consulting nu este responsabilă pentru pierderile directe şi/sau indirecte suferite de utilizator cauzate de, dar fără a se limita la: posibile diferenţe de tarif, lipsa de disponibilitate, precum şi orice alte informaţii incorecte comunicate şi/sau preluate de la companiile aeriene şi/sau hoteliere sau de către toţi şi/sau oricare dintre societăţile partenere care furnizează servicii turistice prin intermediul Sunair Consulting.

10.9. Sunair Consulting îşi rezervă dreptul să nu furnizeze serviciile turistice a căror tarife au fost afişate în mod eronat. În cazul apariţiei, respectiv afişării unor posibile erori de tarifare, utilizatorul este de acord să renunţe la toate şi orice pretenţii împotriva Sunair Consulting, urmând ca în cel mai scurt timp posibil Sunair Consulting să returneze sumele achitate de utilizator.

10.10. Sunair Consulting este responsabilă doar pentru pierderile directe a căror valoare nu va depăşi tariful total al serviciilor turistice achiziţionate (exceptând cazurile de deces sau accidentele personale a caror valoare nu are limită).

10.11. Sunair Consulting nu poate garanta furnizarea neîntreruptă a site-ului şi nu poate fi făcută răspunzătoare de pierderile de orice natură suferite ca urmare a acestui fapt, inclusiv a unor profituri nerealizate.

Colectarea de review-uri

10.12. Sunair Consulting poate colecta review-uri (păreri despre hoteluri, destinaţii, serviciile oferite de Sunair Consulting şi partenerii săi) de la clienţii săi, după ce aceştia s-au întors din vacanţă.

10.13. Clienţii îşi dau acordul asupra publicării review-urilor pe site sau să fie folosite offline de către consultanţii Sunair Consulting în vederea recomandării de hoteluri / destinaţii, asupra publicării numelor persoanelor care au oferit review-ul şi a dăţii acestora.

10.14. Review-urile pot fi colectate online, în sistemul de colectări review-uri disponibil pe site-ul Sunair Consulting sau offline (prin email sau telefonic) de către consultanţii Sunair Consulting.

10.15. Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a refuza anumite review-uri, în special cele cu limbaj vulgar. Înainte de publicarea review-urilor pe site, Sunair Consulting îşi rezervă dreptul de a edita erorile gramaticale şi de exprimare, fără a schimba sensul cuvintelor.

10.16. Review-urile oferite de clienţi devin proprietatea Sunair Consulting şi nu pot fi publicate pe alte site-uri.

Politica de returnare a produselor

10.17. Conform OG 34/2014, Sunair Consulting nu are o politică de returnare a produselor.

XI. Date cu caracter personal

1.1. Prin intermediul website-ului utilizatorii pot furniza SC Sunair Consulting SRL informații referitoare în special la date personale (precum nume, adresa, adresa de e-mail, numere de telefon), modul în care sunt utilizate sau se intenționează să fie utilizate produsele și/sau serviciile publicate pe website, dar poate include și alte informații aflate în strânsă legătură cu utilizarea serviciilor și/sau produselor solicitate.

11.2. Orice persoană care accesează website-ul și care oferă date sau informații cu caracter personal, inclusiv prin intermediul formularelor de comandă de pe acest website, își manifestă acordul în mod expres și neechivoc pentru următoarele:
- în scopul furnizării serviciilor sau produselor prezentate pe website, incluzând procesarea comenzilor sau cererilor utilizatorului, facturarea, recuperarea debitelor, soluționarea cererilor și a reclamațiilor, prevenirea/depistarea fraudelor;
Iar opțional, pe baza consimțământului Utilizatorului:
- stocarea și procesarea acelor informații care ajută SC Sunair Consulting SRL să îmbunătățească relația cu utilizatorii/abonații/cumpărătorii prin campanii de marketing și alte instrumente și activități de promovare;
- prelucrarea acestor date și informații personale de către SC Sunair Consulting SRL în vederea efectuării de studii de piață;
- alte activități întreprinse de SC Sunair Consulting SRL și permise de lege, ce nu fac obiectul unei aprobări din partea utilizatorului.

11.3. În cazul în care utilizatorul nu dorește că SC Sunair Consulting SRL să proceseze datele cu caracter personal într-unul sau anumite scopuri dintre cele menționate mai sus, Utilizatorul va trimite o solicitare pe adresa de email office@travos.ro precizând scopurile pentru care nu dorește prelucrarea datelor cu caracter personal. Utilizatorii care furnizează SC Sunair Consulting SRL date cu caracter personal prin intermediul accesării website-ului au toate drepturile și obligațiile prevăzute în Legea 677/2001, respectiv dreptul de acces și intervenție la acestea, de opoziție cu privire la prelucrarea acestora, de a nu fi supus unei decizii individuale, precum și de a se adresa justiției.

XII. Forță majoră

12.1. SC Sunair Consulting SRL și/sau Furnizorul nu vor fi răspunzători pentru întârzierea sau neîndeplinirea obligațiilor lor sau în cazul în care furnizorul de servicii turistice intră în insolvenţă, datorate unor evenimente de forță majoră, imprevizibile și de neînlăturat. Întârzierea sau neîndeplinirea obligațiilor din motiv de forță majoră nu va fi considerată ca o încălcare a prevederilor Termenilor și Condițiilor. Evenimentele majore includ, dar fără a se limita, intervenţii guvernamentale, războaie, răpiri, incendii, inundaţii, accidente, furtuni, greve, atacuri teroriste, pandemii etc. care pot afecta Sunair Consulting sau furnizorii săi.

XIII. Reclamații și Litigii

13.1. Pentru orice reclamație, Utilizatorul/Vizitatorul/Abonatul/Cumpărătorul trebuie să se adreseze în scris, în prealabil, societății SC Sunair Consulting SRL, la adresa de email reclamatii@travos.ro. Orice litigiu rezultat din aplicarea, interpretarea sau derularea Termenilor și Condițiilor va fi abordat pentru a fi rezolvat pe cale amiabilă. Termenii și Condițiile și toate comunicările sunt în limba română. În cazul în care nu s-a reușit stingerea conflictului pe cale amiabilă, competența revine instanțelor de judecată.


CONDIȚII GENERALE DE REZERVARE - VÂNZARE A BILETELOR DE AVION

Societatea Comercială SUNAIR CONSULTING SRL este o AGENŢIE DE TURISM care are în obiectul de activitate rezervări – vânzări de bilete de avion pentru zboruri interne şi internaţionale, direct sau prin agenții revânzatoare.

În vederea îndeplinirii acestor servicii din obiectul său de activitate, societatea este autorizată de către companiile aeriene care efectuează zborurile; ea acţionează numai ca intermediar al acestor companii şi se supune regulilor şi restricţiilor comerciale impuse de către companiile aeriene, în calitate de prestatori direcţi.

În continuare, vom denumi pe scurt:

Societatea Comercială _____________ AGENŢIA/Agenția de turism/BOOK & TRAVEL

Compania aeriană _________________COMPANIA/Compania Aeriană/Companie transportatoare/Transportator

Clientul care rezervă şi/sau cumpără biletul de avion _________PASAGERUL

Documentul în baza căruia se efectuează zborul___________BILETUL DE AVION

Agenția revânzatoare ______________ REVÂNZĂTOR

Rezervarea – vânzarea biletelor de avion se face în următoarele condiţii:

1. REZERVĂRI DE LOCURI

1.1. Rezervările de locuri pentru zboruri se fac cu ajutorul sistemelor internaţionale computerizate de rezervări, si/sau ale Companiilor Aeriene care permit rezervarea efectivă a locurilor pentru o anumită cursă în favoarea potenţialilor Pasageri.

1.2. Rezervările sunt gratuite şi se fac înaintea datei de plecare.

1.3. Odată cu efectuarea rezervării, Pasagerul va primi de la Agenţie informaţii referitoare la preţul de vânzare al biletului (valabil la data rezervării incluzând şi taxele de aeroport, taxe combustibil, alte taxe similare, tarifele de servicii ale BOOK & TRAVEL), precum şi informaţiile referitoare la condiţii, restricţii şi reguli aplicabile biletului de avion ce poate fi cumpărat în baza respectivei rezervări.

Toate condiţiile, regulile şi restricţiile aplicabile unui bilet de avion sunt cele stabilite de Compania Aeriană, de politica de tarife de serviciu a BOOK & TRAVEL, precum şi de alţi factori externi (de ex. obligaţia deţinerii vizei), independent de voinţa Agenţiei.

2. EMITEREA BILETELOR DE AVION. MODALITĂŢI DE PLATĂ

2.1. Emiterea biletelor de avion rezervate şi plata acestora se fac conform condiţiilor stabilite de către fiecare Companie în parte. Agenția informează Pasagerul despre termenul până la care rezervarea sa este valabilă pentru ca acesta să se poată prezenta în termen pentru achitarea biletului si a intra în posesia acestuia. Termenele pot fi schimbate oricând de Companie, situaţie în care Agenţia va anunţa Pasagerul despre modificare, fără a putea fi însă făcută răspunzatoare în vreun fel de către acesta pentru o eventuală anulare.

2.2. Inainte de a achita efectiv biletul, Pasagerul are obligaţia să se informeze la Agenţie despre toate condiţiile şi restricţiile aplicabile acelui bilet şi să citească prezentele condiţii generale.

2.3. Pasagerul poate plăti biletul de avion în LEI, USD, EUR, în funcție de valuta în care a fost emis biletul de avion și/sau în care se efectuează plata către Companiile Aeriene.

3. PREŢURILE BILETELOR DE AVION

3.1. Preţurile biletelor de avion comercializate prin Agenţie sunt rezultanta unui sistem complex de reguli tarifare, tarife contractuale, tarife publicate în sistemele centralizate de rezervări, taxe ale Companiilor Aeriene, tarife speciale, tarif de serviciu al BOOK & TRAVEL, etc. În aceste condiţii, fiecare zbor în parte presupune calcularea de către agentul specializat al preţului aplicabil biletului de avion respectiv. Acelaşi zbor, cu aceeaşi Companie poate genera preţuri diferite în funcție de clasa de confort sau de momentul emiterii biletului.

Dată fiind multitudinea de preţuri aplicabile biletelor de avion, acestea, ca şi regulile aplicabile lor, nu pot fi afişate sau publicate. De asemenea, informaţiile referitoare la reguli, care provin din comunicările scrise sau transmise computerizat de către Companie, prin sistemele de rezervare centralizate sau direct la Agenţie, au un caracter continuu, modificările pot fi permanente, drept pentru care ele nu pot fi traduse şi publicate în vreun înscris.

3.2. Prețul de vânzare al biletului de avion este ferm după ce clientul l-a comandat și Agenția a emis biletul, iar contravaloarea acestuia este înscrisă în factura fiscală emisă de Agenție.

3.3. Pentru serviciile prestate, BOOK & TRAVEL aplică Tarife de Serviciu diferite în funcție de complexitatea serviciului respectiv și denumite pe scurt TS.

1. Bilete de avion

 

 

TS – Tarif serviciu în EUR / se aplică peste valoarea biletului de avion, inclusiv taxe plătibile companiei aeriene/ minim orientativ aplicat de BOOK & TRAVEL în relația cu persoane fizice

A. Bilete de avion

Toate rutele interne, externe sau intercontinentale, companii IATA, LOW COST

Minim 10 euro/persoana/sens*

Servicii aditionale bilete avion, indiferent de tipul companiei aeriene, oferite clientilor dupa cumpararea biletului de avion (web check-in, rezervare loc, imbarcare prioritara, bagaj suplimentar)

Minim 5 euro/persoana*

B. Servicii suplimentare

a) Inaintea emiterii biletului

a.1 Modificare si/sau anulare rezervare

0 euro

b) Dupa emiterea biletului, modificare si/sau anulare bilet

b.1 Toate rutele interne, externe sau intercontinentale, companii IATA, LOW COST

Minim 5 euro/persoana/sens*


Aceste TS-uri nu sunt returnabile în caz de anulare sau modificare a biletului de avion, indiferent de motivele renuntarii/anularii (inclusiv pe motiv de forta majora sau caz fortuit). TS-urile sunt orientative, BOOK & TRAVEL își rezervă dreptul de a aplica și alte TS-uri.

3.4. Biletele de avion emise de Agenţie sunt proprietatea Companiei sau I.A.T.A. – BSP Romania – în calitate de reprezentant al Companiilor Aeriene membre, respectiv încasările aferente biletelor vândute se decontează către I.A.T.A. BSP – Romania și/sau către Companiile Aeriene care nu sunt membre I.A.T.A. – BSP Romania, drept pentru care Agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare despre modul în care a stabilit preţul unui bilet de avion decât de către acest organism sau de către Compania pentru care a emis biletul.

3.5. Preţul biletului de avion include de regulă taxele de aeroport, taxe combustibil, alte taxe similare și TS. Există însă situaţii, independente de voinţa Agenţiei, în care, după emiterea biletului sau ulterior datei de emitere a biletului, pe parcursul călătoriei i se pot solicita Pasagerului şi alte taxe, care nu au fost percepute iniţial, situaţie în care Agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare.

4. BILETUL DE AVION

4.1. Biletul de avion este documentul, înscrisul sau convenţia electronică în baza căreia se efectuează zborul și reprezintă contractul dintre Pasager și Compania Aeriană în baza căruia se efectuează transportul. Biletul de avion este emis de Agenţie dar este proprietatea I.A.T.A. – BSP Romania sau a Companiei Aeriene pentru care a fost emis.

4.2. Condiţiile contractului şi informaţiile înscrise pe biletul de avion (în formă scrisă sau cu acces electronic la acestea) completează prezentele condiţii generale. Se consideră că Pasagerul care a intrat în posesia biletului de avion a luat la cunoştinţă de toate aceste informaţii.

5. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR. RĂSPUNDERE. DELIMITAREA RĂSPUNDERII

5.1. Agenţia este răspunzătoare de emiterea corectă a biletelor de avion, în baza informațiilor/datelor puse la dispoziție de Pasager, şi de informarea cu bună credinţă a Pasagerului asupra condiţiilor aplicabile biletului de avion vândut.

5.2. Informarea Pasagerilor se va realiza, fără a fi necesară o semnatură de luare la cunoștință, astfel:

5.2.1. prin afişarea la loc vizibil în Agenţie a prezentelor condiţii generale de vânzare a biletelor de avion precum şi prin comunicarea de către reprezentantul Agenției a condițiilor, penalizărilor și restricțiilor de folosire, modificare sau anulare a biletului de avion și/sau a rezervărilor efectuate.

5.2.2. în cazul în care Pasagerul comunică reprezentantului Agenției că intenționează să transporte: animale, păsări și/sau obiecte cu regim special (instrumente, echipament sportiv, arme, muniție, substanțe explozive, corozive, etc.) reprezentantul Agenției va informa Pasagerul asupra condițiilor speciale și restricțiilor de transport a acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și în conformitate cu reglementările Companiei Aeriene.

5.3. Reprezentantul Agenției va comunica Pasagerului că are obligația să citească prezentele condiţii generale afişate în Agenţie înainte de a cumpăra biletul de avion. Biletul de avion odată cumpărat se presupune că Pasagerul a luat la cunoştinţă despre toate informaţiile legate de biletul respectiv, el nemaiputând să invoce ulterior necunoaşterea acestora şi să pretindă eventuale despăgubiri Agenţiei.

5.4. Pasagerul este obligat și este singurul responsabil pentru furnizarea corectă și completă a informațiilor/datelor necesare Agenției pentru rezervarea și/sau emiterea biletului de avion. Agenția nu poartă nici o răspundere, în cazul în care a efectuat rezervarea și/sau a emis biletul de avion în baza unor informații/date greșite și/sau incomplete, furnizate de Pasager.

5.5. Pasagerul are obligația să se prezinte la ghișeele din aeroport ale Companiei pentru înregistrarea și predarea bagajelor (check-in) cu cel puțin 1 oră şi 30 minute înainte de ora plecării, urmând ca ulterior să îndeplinească toate celelalte formalităţi necesare. Unele Companii Aeriene sau aeroporturi pot, în anumite situații, să solicite prezența la aeroport mai devreme, drept pentru care Pasagerul are obligația să solicite, cu 24 ore înainte de plecare, informații la Companie sau la aeroport referitoare la timpul de prezentare la check-in.

5.6. Agenția, in calitatea sa de intermediar, raspunde fata de Pasager, doar in situatia in care biletul de avion a fost emis conținând informații/date greșite și/sau incomplete din vina exclusivă a Agenției. În toate celelalte cazuri, Agenția este exonerata de orice raspundere fata de Pasager.

5.7. Agenţia nu este răspunzătoare şi nu i se pot pretinde despăgubiri pentru că Pasagerul nu a zburat, în următoarele condiţii (individuale sau cumulate), enumerarea nefiind exhaustivă:

5.7.1. această măsură este necesară pentru a respecta orice reglementare naţională sau internaţională valabilă,

5.7.2. transportul Pasagerului sau al bagajelor Pasagerului ar putea pune în pericol sau afecta securitatea, sănătatea sau starea materială, respectiv confortul altor pasageri sau a echipajului,

5.7.3. starea mentală sau psihică a Pasagerului, inclusiv faptul că se afla sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, reprezintă un risc pentru Pasager, pasageri, echipaj sau proprietăţi,

5.7.4. Pasagerul a avut o conduită necorespunzătoare pe parcursul unui alt zbor şi este posibil ca un asemenea comportament să se poată repeta,

5.7.5. Pasagerul a refuzat să se supună verificării de securitate,

5.7.6. Pasagerul nu achitat preţul, taxele sau cheltuielile aplicabile,

5.7.7. Pasagerul nu deține documente de călătorie valabile, Pasagerul încearca să intre într-o ţară pe care are doar dreptul să o tranziteze sau pentru care nu are documente de călătorie valabile, Pasagerul distruge documentele de călătorie în timpul zborului sau refuză să predea documentele de călătorie echipajului de zbor – contra unei confirmări scrise – atunci când i se cere acest lucru,

5.7.8. Pasagerul prezintă un bilet care a fost achiziţionat ilegal, a fost cumpărat de la o entitate, alta decât noi sau agentul nostru autorizat, sau a fost declarat pierdut sau furat sau dacă nu poate dovedi că este persoana menţionată pe bilet,

5.7.9. Pasagerul nu respectă reglementările și instrucţiunile în vigoare cu privire la siguranţă şi securitate,

5.7.10. Pasagerul nu s-a prezentat la timp la îmbarcare (1 oră şi 30 minute înainte de ora plecării înscrisă pe bilet), conform art. 5.5 de mai sus,

5.7.11. Pasagerul este refuzat la îmbarcare datorită unor probleme legate de documentele sale personale (inclusiv lipsa viza de intrare pentru ţara de destinaţie, viza falsă, paşaport cu interdicţie, etc) sau în situaţia oricarui refuz nejustificat al autorităţilor de a permite călătoria,

5.7.12. alte împrejurări sau cazuri de forţă majoră, pe care Agenţia nu le putea prevedea sau evita (ex. insolvabilitatea, insolventa și/sau falimentul Companiei Aeriene).

5.8. Agenţia nu este răspunzătoare pentru întîrzieri sau modificări de orar ale Companiei Aeriene pentru care s-a emis biletul, pentru calitatea zborului sau pentru servicii aferente zborului (ex – pierderi de bagaje), obligaţii care cad direct în sarcina Companiei. In astfel de situaţii, Pasagerul se va adresa direct Companiei transportatoare, care va despăgubi Pasagerul în conformitate cu reglementările internaţionale.

5.9. Dacă Pasagerul renunţă la biletul de avion cumpărat, înainte sau după începerea călătorei, acesta are dreptul la rambursarea parțială a prețului plătit, după ce se deduc taxele de penalizare, inclusiv TS și dacă tariful și condițiile acestuia, stabilite de Companie, permit rambursarea. Pasagerul poate modifica biletul iniţial cumpărat în condiţiile stabilite de Compania pentru care a fost emis biletul cu plata unor diferențe de preț stabilite de Compania Aeriană, inclusiv a TS pentru modificarea rezervării.

5.10. Pasagerul nu poate utiliza numai părţi componente ale zborului aferent biletului cumpărat. Neprezentarea Pasagerului la primul zbor se consideră renunţare la bilet şi i se aplică prevederile din prezentele condiţii generale. Biletul este netransferabil unei alte persoane.

5.11. Neprezentarea la zbor presupune pierderea călătoriei, cu o penalizare de până la 100% din valoarea biletului, în conformitate cu reglementările Companiei și ale prezentelor Condiții Generale.

5.12. În situaţia în care Pasagerul, din vina sa, utilizează doar parţial zborurile înscrise în biletul de avion cumpărat, el nu va putea pretinde despăgubiri de nici un fel Agenţiei sau Companiei pentru care s-a emis biletul.

5.13. Pasagerul are obligaţia să se asigure că este în regulă din punct de vedere al tuturor formalităţilor necesare călătoriei (poliţie, vamă, sănătate, paşaport, viză, etc), Agenţia neavând nici o răspundere în faţa Pasagerului din acest punct de vedere. Refuzul la îmbarcare dintr-unul din aceste motive cade în sarcina exclusivă a Pasagerului, fără ca acesta să poată pretinde despăgubiri Agenţiei.

5.14. Agenţia va informa cu bună credinţă Pasagerul asupra formalităților necesare călătoriei solicitate, conform informaţiilor furnizate de I.A.T.A. sau de Compania Aeriană pentru care se emite biletul, dar nu poate fi făcută responsabilă asupra veridicităţii acestor informaţii şi nici trasă la răspundere pentru a le fi oferit sau nu, deoarece serviciul de informare este unul oferit suplimentar şi nu are legătură cu serviciul de emitere a biletului de avion.

5.15. Agenţia nu este răspunzătoare pentru pagube sau înconveniente produse Pasagerului în timpul zborului sau datorită unor modificări de orar, întârzieri ale zborurilor, etc, împrejurări care se află dincolo de controlul şi voinţa Agenţiei.

5.16. Datorită situaţiei create prin cererile masive de azil politic sau rămânerile ilegale, autorităţile tuturor statelor, chiar în prezenţa vizei de intrare eliberată de ambasadele ţărilor respective în România, pot refuza fără explicaţii să permită trecerea frontierei, respectiv îmbarcarea în avion a Pasagerului.

În astfel de situaţii, Agenţiei nu i se pot solicita despăgubiri, deoarece imposibilitatea efectuării transportului se datorează faptei unui terţ.

5.17. În cazul în care Pasagerului i se fură biletul de avion cumpărat (în cazul biletelor de hârtie), pe baza de declaraţie pe proprie răspundere şi acte doveditoare de la Poliţie, el poate solicita Agenţiei emiterea unui duplicat după biletul respectiv, în schimbul plăţii unei taxe stabilite de către Compania Aeriană.

5.18. Agenţia se obligă să ofere Pasagerilor care achiziţionează bilete de avion cel puţin informaţii despre (nu în formă scrisă):

Natura zborului: Regulat/charter/low fare (rezervare efectuată în altă parte decât în CRS)/ Costul biletului defalcat: preţ de bază, taxe aeroport, tarife de serviciu etc./ Condiţiile tarifare ale biletului/ Posibilitatea de a se modifica datele de călătorie şi în ce condiţii/ Posibilitatea de a se rambursa parţial sau total contravaloarea biletului şi în ce condiţii/ Condiţiile de emitere a biletului cu un minim de timp în avans/ Tip bilet emis: electronic/ paper/ Cantitatea de bagaje pe care Pasagerul are dreptul să o transporte gratuit, atât ca bagaj de mână, cât şi ca bagaj de cală, precum şi costul/kg a bagajului ce depăşeşte greutatea admisă/ Orele de operare, decolare, aterizare, escală/Itinerariul de zbor/ Compania Aeriană care opereză pe ruta solicitată/ Timpul minim necesar de prezentare la ghiseul de îmbarcare/ Informaţii în cazul pierderii biletului/ Moneda de emitere a biletului: RON/EURO/ Modalitatea de plată: cash, card, factură/ Nivelul tarifelor de serviciu pentru Emitere a biletului, Reemitere, Schimbare dată de rezervare, Rambursare totală sau parţială a biletului, alocarea locului în avion.

Agenția se obligă să aducă la cunoștința Pasagerului identitatea Transportatorului iar în cazul modificări/ schimbării acestuia se obligă să informeze Pasagerul, dacă a primit informatii corespunzătoare despre respectiva modificare/schimbare.

Agenția se obligă să aducă la cunoștință precizări cu privire la transportul copiilor neînsoţiţi, a persoanelor cu handicap, femeilor gravide, persoanelor bolnave sau altor persoane care necesită asistenţă specială.

După emiterea biletului de călătorie, toată responsabilitatea privind efectuarea călătoriei, inclusiv în ceea ce privește transportul, întârzierea livrării, deteriorarea sau pierderea bagajelor care aparțin Pasagerilor, revine Companiei Aeriene în conformitate cu reglementările și legislația în vigoare. Responsabilitatea pentru pierderea, întârzierea sau deteriorarea bagajelor este limitată, cu excepția cazurilor în care, s-a facut în prealabil o declarație specială de valoare și s-au plătit taxele aferente. În conformitate cu Convenția de la Varșovia, pentru majoritatea călătoriilor internaționale (inclusiv tronsoanele interne ale acestora) obligația Transportatorului este limitată la suma de aproximativ 20USD/kg pentru bagajele înregistrate (de cală) și 400USD/pasager pentru bagajele neînregistrate (bagaje de mână). Pentru Pasagerii care călătoresc numai în interiorul SUA, legile federale prevăd ca suma să fie de cel puțin 2.800 USD/pasager.

Atunci când se aplică Convenția de la Montreal (în cazul Transportatorilor din Comunitatea Europeană), în cazul distrugerii, pierderii, deteriorării sau întârzierii bagajelor, în majoritatea cazurilor se aplică cele “1000 de Drepturi Speciale de Tragere” (aproximativ 1.200 EUR, respectiv 1.470 USD per pasager).

Anumiți Transportatori nu își asumă răspunderea pentru transportul obiectelor fragile, de valoare sau perisabile. Informații suplimentare pot fi obținute de la Transportator.

Se recomandă Pasagerilor verificarea condiţiilor de călătorie cu 24 de ore înainte de data de operare. (call center aeroport, site Companie transportatoare, Agenţie de turism).

6. PROTECȚIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

6.1. Datele cu caracter personal ale Pasagerului vor fi prelucrate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Pasagerul va furniza Agenţiei datele personale solicitate şi este de acord cu prelucrarea acestora în scopul derulării şi monitorizării Contractului (biletului de avion) de către Agenție. De asemenea, Pasagerul, declară că este titular al drepturilor părintești și este de acord cu prelucrarea datelor personale ale copiilor minori sub 16 ani care îi însoţesc, după caz.

6.2. Pasagerul are dreptul de acces şi de informare privind datele personale şi dreptul de a corecta/modifica orice astfel de date, dreptul de opoziţie, precum și dreptul de a solicita portarea (mutarea) sau ștergerea acestora. Dacă are întrebări sau cereri cu privire la prelucrarea datelor sale personale, acesta se poate adresa Responsabilului pentru protecția datelor cu caracter personal al Agenției. Datele de contact ale acestuia sunt afișate pe pagina web a Agenției.

6.3. Prelucrarea datelor personale de către Agenție se va face doar prin personalul propriu și se va limita accesul la acele persoane care îndeplinesc, gestionează și monitorizează obligațiile prevăzute în prezentul contract.

6.4. În vederea îndeplinirii obligațiilor contractuale ale Agenției unele date cu caracter personal ale Pasagerului pot fi transferate către terțe persoane care prestează serviciile de transport sau alte Servicii de calatorie necesare, inclusiv în afara Uniunii Europene, după caz, situație în care vor fi luate toate măsurile tehnice rezonabile pentru protejarea acestora. De asemenea, datele cu caracter personal pot fi puse la dispoziția autorităților statului român îndreptățite să solicite și, respectiv, să primească astfel de informații.

6.5. Agenția se angajează să adopte măsuri de securitate tehnice şi organizatorice adecvate pentru a:

a) împiedica orice persoană neautorizată să aibă acces la sistemele informatice de prelucrare date cu caracter personal proprii, cum ar fi:

- citire, copiere, modificare sau eliminare a suporturilor de stocare;

- divulgarea, modificarea sau ştergerea neautorizată a datelor cu caracter personal stocate;

- utilizarea neautorizată a sistemelor de prelucrare a datelor prin mijloace de transmisie de date.

b) se asigura că utilizatorii săi autorizați pot accesa numai datele cu caracter personal la care se referă dreptul lor de acces;

c) înregistra când şi cui au fost comunicate datele cu caracter personal;

d) se asigura că, în timpul transmiterii de date cu caracter personal şi al transportului mediilor de stocare, datele nu pot fi citite, copiate sau şterse fără autorizare;

e) delimita zonele de acces astfel incât să nu fie permis accesul persoanelor neautorizate în locații/încăperi unde sunt prelucrate date cu caracter personal.

6.6. Datele cu caracter personal vor fi stocate pentru o perioadă de maximum 5 ani în bazele de date sau pentru perioade mai mari, doar în situaţia în care acest lucu este obligatoriu potrivit unor dispoziţii legale.

7. RECLAMAŢII

7.1. Orice reclamaţie cu privire la biletul de avion cumpărat se va face în scris, în termen de maxim 7 zile de la data producerii evenimentului reclamat, anexând toate documentele pe care le are și sunt relevante.

7.2. Reclamaţiile care nu sunt făcute în scris nu vor fi luate în considerare.

7.3. Reclamațiile se vor formula și depune de către Pasager direct către Compania Aeriană. Cu toate acestea, în cazul în care Pasagerul formulează reclamația și o depune direct la Agenție, Agenţia va transmite reclamaţia respectivă Companiei Aeriene pentru care a fost emis biletul iar soluţia dată va fi aceea dată de Compania Aeriană, în calitate de proprietară a biletului.

În cazul în care răspunsul Companiei Aeriene, va fi comunicat Agenției și nu direct Pasagerului, Agenţia va informa Pasagerul despre soluţia dată de Companie reclamaţiei, în scris, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea răspunsului de la Companie.

În situaţia în care Pasagerul nu este mulţumit cu răspunsul primit, el se va adresa direct Companiei Aeriene care a efectuat zborul sau după caz va acționa Compania Aeriană în cazul în care aceasta nu și-a îndeplinit corespunzător obligațiile asumate. În nici un caz Agenția nu va putea fi ținută răspunzătoare față de Pasager privind neîndeplinirea obligațiilor asumate de către Compania Aeriană, Agenția acționând doar ca și un intermediar între Pasager și Compania Aeriană.

7.4. Pasagerul va fi despăgubit direct de către Compania Aeriană în toate cazurile în care aceasta decide acest lucru, Agenţia nefiind obligată să intermedieze astfel de despăgubiri.

7.5. Orice reclamaţie se va face de către Pasager în conformitate cu prezentele condiţii generale de vânzare a biletelor de avion și/sau în conformitate cu condițiile generale de transport și/sau alte proceduri interne ale Companiei Aeriene.

8. NOI REGULI ALE UNIUNII EUROPENE PRIVIND SECURITATEA PE AEROPORTURI

Pentru a vă proteja împotriva noilor ameninţări cu explozibili lichizi, Uniunea Europeană (UE) a adoptat o serie de reguli care restricţionează cantitatea de lichide pe care le puteţi trece prin punctele de control de securitate. Aceste reguli se aplică la toţi pasagerii care pleacă de pe aeroporturi din UE indiferent de destinaţia acestora.

Aceasta înseamnă că la punctele de control de securitate se vor face verificări legate de substanţele lichide pe care doriţi să le transportaţi, suplimentar faţă de alte obiecte interzise. Totuşi, noile reguli nu limitează cantitatea de lichide pe care le puteţi cumpăra din magazinele aflate dincolo de locul unde prezentaţi taloanele de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de o Companie Aeriană din UE.

Noile reguli se aplică începand din 6 Noiembrie 2006, pe toate aeroporturile din UE, precum şi din Norvegia, Islanda şi Elveţia, şi sunt valabile până la o înştiinţare în prealabil cu toate modificările prezente la această dată și cele viitoare.

CE ESTE NOU?

Când împachetaţi

Vi se va permite să luaţi doar cantităţi mici de lichide în bagajul de mână. Aceste lichide trebuie sa fie în recipiente individuale de maximum 100 mililitri fiecare. Trebuie să puneţi aceste recipiente într-un ambalaj din material plastic transparent, care se poate reînchide, dar nu mai mult de un litru per pasager.

La aeroport

Pentru a veni în ajutorul operatorilor de control de securitate, trebuie:

  • să prezentaţi operatorului pentru examinare toate lichidele pe care le aveţi, în punctele de control;
  • să dezbrăcaţi jacheta şi/sau pardesiul. Acestea vor fi controlate separat;
  • să scoateţi computerele portabile şi alte echipamente electrice mari din bagajul de mână. Acestea vor fi scanate separat.

Lichidele includ:

  • apă şi alte băuturi, supe, siropuri
  • creme, loţiuni şi uleiuri
  • parfumuri
  • spray-uri
  • geluri, inclusiv geluri de păr şi de baie
  • conţinutul ambalajelor presurizate, inclusiv spuma de ras, alte spume şi deodorante
  • paste, inclusiv pasta de dinţi
  • amestecuri lichid-solide
  • mascara
  • orice alt articol cu consistenţă similară

CE NU SE SCHIMBĂ?

Dumneavoastră încă puteţi:

  • să împachetaţi lichide în bagajele de cală – noile reguli se aplică doar pentru bagajele de mână;
  • să luaţi în bagajul de mână medicamente şi substanţe pentru dietă, inclusiv hrană pentru copii, pentru folosinţă în timpul călătoriei. Vi se va cere reţeta;să cumpăraţi lichide cum ar fi băuturi sau parfumuri ori dintr-un magazin de pe un aeroport din UE, situat înainte de locul unde prezentaţi talonul de îmbarcare sau de la bordul aeronavelor operate de o Companie Aeriană din UE.
  • Dacă sunt vândute în ambalaje speciale, sigilate, nu le deschideţi înainte de a vi se face controlul de securitate altfel, conţinutul acestora poate fi confiscat. (Dacă sunteti în tranzit printr-un aeroport, nu deschideţi ambalajul înainte de controlul de securitate la aeroportul de transfer, sau la ultimul, dacă tranzitaţi mai mult decât odată).
  • Este foarte important ca atunci când faceți cumpărături în tranzit sau la bordul avionului, să vă asigurați că respectați prevederile vamale ale aeroportului de destinație finală. Nerespectând aceste prevederi puteți fi amendat sau judecat sau să nu vi se permită intrarea în țara respectivă, iar Agenția sau Compania nu au nici o responsabilitate.

Dacă aveţi orice îndoială, vă rugăm să solicitați informații de la Compania Aeriană sau de la Agenția de turism înainte de începerea călătoriei.

De asemenea, vă rugăm să cooperaţi cu personalul Companiei, cât şi cu cel de securitate din cadrul aeroportului.

9. DISPOZIŢII FINALE

9.1. Prezentele condiţii generale sunt realizate în conformitate şi se completează cu prevederile CONVENŢIEI DE LA VARŞOVIA, în care România este parte semnatară, în conformitate cu prevederile art. 11, aliniatul 2 din CONSTITUŢIA ROMÂNIEI si cu reglementarile UE în vigoare, precum și cu reglementările internaționale și UE privind vânzarea biletelor de avion și asigurarea transportului pasagerilor, REGULAMENTUL (CE) NR. 261/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 11 februarie 2004 și Hotărârea Guvernului nr. 1912/2006 privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European.

9.2. Afişarea în Agenţie a prezentelor condiţii generale presupune obligativitatea Pasagerului de a le citi. Se consideră că Pasagerul care a cumpărat biletul de avion a luat la cunoştinţă despre conţinutul acestor condiţii şi el nu va mai putea invoca ulterior necunoaşterea lor sau lipsa de informare.

9.3. Prezentele condiţii generale vor fi aplicabile şi opozabile terţilor în toate situaţiile stipulate în cuprinsul lor.


Oferte turistice de tip city break
Fiind vorba despre o vacanţă de weekend sau pentru un weekend prelungit, Sunair Consulting pune la dispoziţia clienţilor săi o modalitate foarte comodă de a-şi personaliza vacanţa. De regulă, o ofertă de tip city break oferită de Sunair Consulting este formată din următoarele servicii turistice: transport (se preferă avionul), cazare cu mic dejun, asigurare medicală. Oferta este variată, pentru orice destinaţie solicitată de client.
În scop de marketing şi pentru a reduce din timpul de cautare separat al serviciilor turistice incluse într-un city break, Sunair Consulting oferă clienţilor săi posibilitatea de a vizualiza aceste servicii prezentate într-un singur pachet ofertă. Serviciile incluse într-un city break pot fi achiziţionate separat, fiind vorba de aceleaşi servicii prezentate în oferta de pe site sau clienţii pot solicita o ofertă personalizată şi în acest caz, serviciile turistice pot fi diferite de cele promovate pe site.
Termenii şi Condiţiile rezervării diferă în funcţie de fiecare produs turistic inclus în oferta de tip city break şi acestea depind de regulile impuse de partenerii furnizori de servicii turistice cu care colaboreaza Sunair Consulting. Menţionăm că rezervările se vor face în funcţie de disponibilitatea acestora la partenerii Sunair Consulting şi în funcţie de Termenii şi Condiţiile companiei menţionate pe site-ul Sunair Consulting sau de către operatorii Sunair Consulting pentru fiecare serviciu ales în parte.
Sunair Consulting nu-şi asumă nici o responsabilitate pentru produsele şi serviciile turistice oferite de furnizorii de servicii turistice (cum sunt: liniile aeriene, hotelurile, firmele de închiriat maşini, alţii) şi nu garantează în nici un fel (fie explicit sau implicit) acurateţea sau calitatea produselor şi a serviciilor reflectate pe acest site.

Oferte turistice de tip tour operator
Sunair Consulting oferă clienţilor săi spre revânzare servicii turistice de tip tour operator (chartere, circuite, croaziere sau orice alt serviciu promovat de agenţiile de turism tour operatoare partenere).

Termenii şi condiţiile generale ale ofertelor de tip city break şi tour operator
Orice rezervare efectuată online sau offline (telefonic, email sau direct în agenţia Sunair Consulting) presupune acceptarea Termenilor şi Condiţiilor Sunair Consulting şi a regulilor prevazute în contractul cu turistul (pentru ofertele de tip tour operator).


CONDIŢII REZERVĂRI HOTELIERE

I. Informații generale

1.1. Cazarea se face la hotelul pentru care turistul primește confirmarea și achită contravaloarea. În anumite situații, hotelierii vând locuri peste capacitatea de cazare a hotelului (overbooking). În aceste cazuri, dacă sejurul nu a început, Book & Travel va propune, pe cât posibil, alternative de aceeași calitate și în aceeași marjă de preț. Dacă sejurul a început, Book & Travel este responsabil pentru găsirea unei alternative de aceeași calitate sau superioară (standard hotelier); Book & Travel va interveni activ prin reprezentantul local sau prin asistență telefonică din țară pentru a oferi asistență turiștilor în vederea soluționării acestor situații, dar nu este responsabil pentru apariția acestor situații. Soluția, conform cutumelor internaționale, este redirecționarea turiștilor la un hotel de cel puțin aceeași categorie și/sau cu servicii de cel puțin aceeași categorie sau standarde ca și cel rezervat inițial. Aceste proceduri sunt valabile și pentru situațiile în care hotelul este nou deschis sau renovat și nu își poate onora obligațiile de primire a turiștilor deoarece lucrările de construcție nu au fost finalizate și Book & Travel nu a fost anunțat în timp util de situația creată.

1.2. Book & Travel nu poate garanta disponibilitatea hotelului ales pentru rezervările primite; la momentul primirii unui răspuns există posibilitatea confirmării hotelului ales sau a unui hotel-alternativă din catalog ori din afara acestuia, în cazul în care nici unul dintre hotelurile contractate nu este disponibil. Există situații în care numele hotelurilor va fi cunoscut doar la sosirea în țara de destinație (croaziere, circuite turistice, pelerinaje religioase etc.).

1.3. Toate hotelurile și mijloacele de transport sunt clasificate de către Autoritățile Naționale de Turism ale țărilor de destinație, conform procedurilor interne și normativelor locale, care diferă de la o țară la alta și de la un tip de destinație la altul, fiind opozabile în fața tuturor organelor de control ale țărilor de outgoing. Aceste clasificări ale gradelor de confort și nivelului de servicii, acordat sub număr de stele dar nu numai, diferă de clasificările practicate în România. Book & Travel nu își asumă responsabilitatea pentru clasificarea serviciilor prestate de hotelurile și restaurantele din ofertă, aceasta fiind acordată conform legislației naționale a țărilor respective. Clasificarea acestor hoteluri și restaurante este cea comunicată către Book & Travel de conducerile unităților de cazare și tip de masă respective.

1.4. Prin demipensiune se înțelege mic dejun și cină (sau, pentru unele destinații, prânz), iar prin pensiune completă - mic dejun, prânz și cină pentru fiecare noapte de sejur. Cazarea în regim demipensiune începe cu cina din ziua sosirii și se termină cu micul dejun din ziua plecării. Uneori, masa se poate pierde datorită sosirii la hotel după momentul închiderii bucătăriei sau plecării înainte de deschiderea acesteia dimineața. În anumite situații, turistului i se poate pregăti un pachet similar mesei pe care o va pierde.

1.5. Felurile de mâncare sunt prezentate sub formă de bufet (uneori meniu prestabilit) și aparțin bucătăriei internaționale, însă există și feluri naționale. Cu cât categoria hotelului este mai mare, cu atât meniul este mai variat. Băuturile de regulă nu sunt incluse în regimul de masă, cu excepția hotelurilor care precizează acest lucru, în mod particular cele cu regim „All Inclusive” - acest regim cuprinzând băuturi la mese, sortimentele variind însă de la hotel la hotel. Deși mare parte dintre hoteluri pregătesc un bufet separat pentru copii, cu meniu variat, unele hoteluri pregătesc și/sau numai variante de tip fast-food. Sortimentul de băuturi din minibarurile din camere (dacă hotelul are un astfel de serviciu în cameră), costul, precum și intervalul la care este aprovizionat sunt stabilite de către administrația hotelului. Utilizarea minifrigiderului poate fi contra cost, cu excepția hotelurilor care precizează altfel.

1.6. Distanța până la mare precizată în descrierea facilității de cazare este întotdeauna distanța în linie dreaptă. Distanța reală poate fi mai mare dacă hotelul este situat la altitudine sau dacă drumul până la mare nu este drept/direct. Regulamentul intern de funcționare al hotelurilor interzice consumul de alimente și băuturi în alte spații decât cele special amenajate în acest sens, inclusiv în camere, fiind interzisă atât părăsirea sălii de mese cu alimente, precum și introducerea de produse perisabile alimentare și băuturi din exteriorul hotelului în scopul consumului imediat. Aceste norme sunt impuse la nivel național și determinate de măsurile de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare produse de păstrarea inadecvată a alimentelor în țările cu climă caldă.

1.7. Solicitărilor speciale făcute de turiști hotelurilor, adăugate de Agenți la momentul rezervării la secțiunea „Mențiuni ale comenzii”, li se vor da curs în funcție de disponibilitatea unităților de cazare. Book & Travel nu își asumă nici o responsabilitate pentru cazurile în care departamentele de rezervări ale hotelurilor nu transmit aceste informații către departamentele responsabile din hotel sau pentru cazurile în care acestea nu au disponibilitate pentru a îndeplini cererile turiștilor.

1.8. În majoritatea hotelurilor, în restaurante și locurile special menționate, se impune, sub forma unui cod de ținută, o vestimentație decentă. De aceea, recomandăm bărbaților să dispună de un pantalon lung, iar femeilor de o fustă de lungime medie. Turiștii sunt rugați să aibă un comportament adecvat și o conduită decentă pe tot parcursul sejurului, respectând regulile internaționale și cutumele locale. Book & Travel nu își asumă responsabilitatea în cazul în care turiștii nu respectă aceste reguli; angajații companiilor aeriene, reprezentanții hotelurilor sau furnizorului local pot interveni pentru a întrerupe serviciile oferite fără nicio compensație în cazul în care turiștii nu au o atitudine rezonabilă.

1.9. Suplimentele pentru cinele festive (Paște, Crăciun, Revelion ş.a.m.d.) sunt precizate separat pentru fiecare hotel în parte (în cazul în care hotelul organizează un astfel de eveniment), doar dacă nu este altfel precizat în ofertă.

1.10. În cazul în care turiștii doresc să ia cu ei în călătorie un animal de companie, solicitarea va fi transmisă de Book & Travel în atenția hotelului și a companiei de transport (aerian sau terestru) și se va aștepta confirmarea în scris din partea acestora că animalul de companie poate fi transportat și ținut în hotel pe perioada sejurului. Turiștii au obligația de a se informa cu privire la autorizațiile care trebuie obținute pentru transportarea unui animal de companie în afara spațiului României de la autoritatea veterinară competentă. Detalii referitoare la transportul animalelor vii se regăsesc pe website-urile companiilor aeriene, precizate mai jos, la secțiunea Formalități de ieșire din țară.

1.11. Persoanele străine (care nu au rezervare confirmată în prealabil) nu sunt acceptate în hotel. În cazul în care turiștii doresc să aducă o persoană străină în hotel este obligatoriu să notifice recepția pentru a vedea dacă persoana poate fi acceptată și, în cazul în care răspunsul este pozitiv, care sunt sumele ce trebuie plătite.

1.12. Informațiile publicate pe website-ul Book & Travel sunt informații cu scop consultativ, furnizate de furnizorii de servicii (hotel sau agenție parteneră). Aceste date pot fi modificate oricând. Există posibilitatea apariției unor neconcordanțe în cazul în care furnizorul de servicii nu comunică în timp util eventualele modificări intervenite în oferta sa de servicii.

II. CAMERA

2.1. Camerele se repartizează de către administrația hotelului, în funcție de numărul de camere disponibile din categoria confirmată pe voucher iar acest lucru nu poate fi predeterminat sau influențat de Book & Travel. Orice probleme legate de amplasarea, aspectul sau disfuncțiile tehnice ale camerei se rezolvă direct de către client la recepție, asistat de reprezentantul furnizorului local al Book & Travel sau asistat telefonic de operatorul telefonului de urgențe Book & Travel.

2.2. Situația de rezervare peste capacitate (suprarezervare, overbooking) poate apărea și doar pentru un tip de cameră în sine - Book & Travel va interveni activ prin reprezentantul local sau prin asistență telefonică din țară pentru a oferi asistență turiștilor. De cele mai multe ori hotelul va oferi un alt tip de cameră pentru o noapte urmând ca a doua zi la ora de check-in să ofere tipul de cameră confirmat.

2.3. De cele mai multe ori camera triplă este o cameră cu pat suplimentar, care poate fi pat normal, pat pliant, sofa etc. - în funcție de disponibilitatea și dotările hotelului (mai ales în cazul hotelurilor de oraș). De asemenea, pentru tipul de cazare în cameră cu doi copii, se asigură pentru aceștia un singur pat suplimentar, pat pliant sau sofa joasă, în funcție de disponibilitatea și dotarea hotelului.

2.4. Tipul de camera individualizat cu o anumită vedere prin diferență de tarif (Land view, Park view, Sea View, Pool View, Side Sea View etc.) este alocat de departamentul de rezervări al hotelului. Acesta stabilește care sunt camerele care se încadrează în respectiva clasificare și denumirea lor este orientativă - astfel, vederea la mare poate fi vedere frontală, laterală sau parțială, Park view, Land View poate fi vedere la un drum, la altă parte a hotelului sau la o facilitate, Pool View poate fi în imediata apropiere a piscinei sau de la etaj etc. Alocarea depinde de la hotel la hotel, iar tipul de cameră și tarifele aferente care se reflectă în prețul pachetului pe travos.ro sunt conforme cu precizările făcute de hotel/furnizor în contractul cu distribuitorul.

2.5. La check-out va trebui ca turiștii să predea la recepție cheile camerei, brățările, cartelele pentru prosoape și să achite consumațiile și serviciile de care au beneficiat suplimentar. La cererea turistului, hotelul poate accepta, în funcție de politica proprie și disponibilitate (de cele mai multe ori contra cost), early check-in (cazare mai devreme de ora la care se deschide check-in-ul la hotel) și late check-out (eliberarea camerelor mai târziu de ora de check-out a hotelului). În cazul unui early check-out (mai devreme decât ora de deschidere a restaurantului principal), se poate solicita recepției (cu cel puțin o zi înainte, până în ora 17:00) un pachet de mic dejun - acesta va consta de cele mai multe ori din sandvișuri, apă și fructe. Unele hoteluri pot pregăti mai multe feluri de mâncare rece, relativ frugal. Cu cât categoria hotelului este mai mare, cu atât există posibilitatea ca în aceste situații să se pregătească variante mai consistente sau ca unul dintre restaurante să fie deschis permanent. Sosirea mai devreme/târziu sau plecarea mai devreme/târziu datorate orelor de zbor nu îndreptățesc turistul să folosească camera sau facilitățile altfel decât conform regulilor mai sus menționate.

2.6. Neprezentarea turiștilor pentru preluarea camerei în ziua de check-in (no-show) se penalizează cu contravaloarea integrală a sejurului, hotelul având dreptul să repună în vânzare serviciile nevalorificate.

2.7. Pozele prezentate în descrierea hotelului sunt cele puse la dispoziție de hotel/furnizor la momentul editării materialului și sunt cu titlu de prezentare. Se poate întâmpla ca, din cauza unor lucrări de construcții sau amenajare, fotografiile să nu mai reflecte exact elementele prezentate în descriere la momentul check-in-ului. De asemenea, pe perioada derulării sejurului turiștilor se poate întâmpla ca aceste lucrări să continue, putând crea un disconfort minim și o limitare temporară a accesului la anumite tipuri de servicii prezentate în descriere (de exemplu, accesul la o piscină sau un teren de sport etc.).

III. TIPURI DE MASĂ (PENSIUNE)

3.1. Cazare, Fără masă, RO, BO (Doar cazare, Fără masă, Room only, Bed only) - nici un tip de masă, doar servicii de cazare;

3.2. Mic dejun, Breakfast, BB (Mic dejun, Bed&Breakfast) - include doar mic dejun (tip bufet suedez), băuturi gratuite: ceai, cafea, apă (în funcție de politica hotelului);

3.3. Demipensiune, DP, HB (Demipensiune, Half Board) - mic dejun și cină (tip bufet suedez/set menu în unele cazuri la cină; în unele destinații hotelurile pot oferi demipensiune ca mic dejun și prânz), băuturi gratuite: ceai, cafea, apă - doar la micul dejun (în funcție de politica hotelului);

3.4. Pensiune completă, PC, FB (Pensiune completă, Full Board) - mic dejun, prânz și cină (tip bufet suedez/set menu în unele cazuri la cină). Băuturile la masa de prânz și cină sunt contra cost, la micul dejun sunt stabilite în funcție de politica hotelului;

3.5. All inclusive, AI (Totul inclus, All Inclusive) - pensiune completă, băuturi alcoolice și fără alcool de fabricație locală (sortimentul băuturilor este stabilit de către administrația hotelului), accesul gratuit la anumite facilități sau servicii ale hotelului;

3.6. Ultra All inclusive, UAL, UAI (Ultra All Inclusive) - pensiune completă, băuturi alcoolice și fără alcool de fabricație locală, accesul gratuit la anumite facilități sau servicii ale hotelului. În unele hoteluri sunt incluse și mai multe tipuri de băuturi alcoolice de import (sortimentul băuturilor este stabilit de către administrația hotelului);

3.7. De asemenea, perioada și orele între care pot fi luate mesele sau consumate băuturile alcoolice și nealcoolice sunt stabilite de către administrația hotelului și pot diferi de la hotel la hotel și de la o perioadă la alta (în funcție de gradul de ocupare al hotelului).

3.8. Regimul de masă All Inclusive, cu toate variațiile sale (în denumire – Light, Ultra, Special, All Exclusive, Hapiness, Plus etc. sau în servicii) poate fi completat cu: gustări între mese, băuturi alcoolice internaționale, accesul la anumite facilități sau servicii), este un regim stabilit de administrația hotelurilor și poate suferi modificări în orice moment. În catalogul Book & Travel (travos.ro) sunt precizate serviciile extra cost conform ultimelor actualizări transmise de hoteluri. Turiștii pot solicita agentiei Book & Travel o descriere actualizată a acestor servicii și facilități înainte de efectuarea rezervării. Pentru orice rezervare efectuată ferm pentru care s-a efectuat cel puțin plata avansului, se presupune că turiștii au fost informați în totalitate asupra programului, serviciilor si facilităților incluse in pachetul turistic achiziționat.

3.9. Totodată, turiștii, la sosirea la hotel, trebuie să solicite descrierea a regimului de masă si a facilităților incluse in pachet de la recepția unității de cazare, pentru a nu exista neclarități în privința serviciilor gratuite sau contra cost. Ca și regulă generală referitoare la servicii, cele care presupun forță de muncă sau consum de combustibil sunt întotdeauna contra cost. (De exemplu, precizarea că baia turcească este un serviciu gratuit se referă doar la șederea în baia de aburi turcească, în cazul în care se doresc și procedurile aferente - baie cu spumă, masaj etc. - acestea sunt contra cost.) Book & Travel nu își asumă nici o responsabilitate pentru informările pe care hotelul în nume propriu le face turiștilor referitor la aceste servicii.

IV. FACILITĂŢI

4.1. Restaurantele și barurile funcționează după un orar stabilit de administrația hotelului. Cafenelele în aer liber, restaurantele și barurile de pe spațiul exterior al hotelului (în apropierea mării sau a piscinei) își desfășoară programul în funcție de condițiile de vreme. În descriere/catalog este indicată suprafața camerelor incluzând balcoanele/terasele și băile.

4.2. Tarifele pentru închirierea sălilor de conferință și a echipamentelor se pot oferi la cerere.

4.3. Pentru anumite facilități din cameră sau hotel hotelierii pot solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif, șezlonguri, umbrele, saltele, prosoape la piscină sau pentru plajă etc.); turiștii trebuie să solicite recepționerului, în momentul sosirii la hotel, să îi informeze în privința acestor costuri extra.

4.4. În majoritatea hotelurilor aparatele de aer condiționat funcționează în regim de răcire (sistemul de aer condiționat poate fi centralizat sau cu utilizare individuală; în cazul în care sistemul este centralizat administrația hotelului stabilește perioada din an și orele între care acesta funcționează). La unele hoteluri acest serviciu este furnizat contra cost.

4.5. Datorita faptului că mare parte din hoteluri au un număr foarte mare de camere, există posibilitatea defectării sau deteriorării anumitor componente din dotarea camerelor, băilor ori facilităților comune. Astfel, unele dintre acestea necesită reparații permanente. În situația constatării acestor neconformități, turiștii trebuie să formuleze de îndată o cerere de reparație la recepția hotelului. În același sens, în multe regiuni turistice au loc lucrări de construcții care țin atât de unitățile hoteliere, cât și de infrastructura zonei, pe care nu le putem prevedea, influența ori împiedica.

4.6. De asemenea, Book & Travel sau hotelul nu pot fi responsabili pentru situațiile în care apar probleme legate de furnizarea apei, energiei electrice, aerului condiționat datorită vremii caniculare, perioadelor de secetă sau vremii prea rece.

4.7. Hotelurile activează atât sistemul de încălzire al piscinelor exterioare cât și cel al camerelor doar în sezonul de iarnă; ele își rezervă dreptul unilateral de a stabili temperatura de încălzire și momentul când va fi oprit sistemul.

4.8. Accesul la facilitățile de tip Health Club (masaj, saună, baie cu aburi, jacuzzi, sală de fitness) este permis doar persoanelor ce au împlinit vârsta de 12 ani (limita de vârstă poate fi diferită de la hotel la hotel); în anumite hoteluri și copiii au acces dar doar însoțiți de părinți. Copiii pot folosi toboganele doar sub supravegherea adulților.

4.9. Din motive stabilite de administrația hotelului, atât ora la care apa din piscine este tratată chimic precum și orele între care piscinele sunt inaccesibile sunt diferite, programul lor de funcționare, de la caz la caz, putând fi consultat la recepția hotelului. Recomandăm persoanelor cu pielea sensibilă să-și consulte medicul înainte de plecare și să își procure medicația specifică, precum și creme dermatologice cu factor de protecție solară mai ridicat.

4.10. În marea majoritate a destinațiilor plajele sunt plaje publice în administrația hotelurilor, dar pot fi și în administrația directă a autorităților locale. Amenajarea acestora, incluzând numărul de șezlonguri alocat, este strict responsabilitatea administratorilor și este supusă legislației și normelor locale din destinație.

4.11. Regimul de funcționare al toboganelor și de desfășurare a sporturilor nautice sunt stabilite de către administrația hotelului, în funcție de condițiile de vreme. În perioadele în care sunt furtuni pe mare pontoanele hotelurilor se închid sau se acoperă.

4.12. La momentul la care membrii echipei de animație sau supraveghere își termină programul, copiii pot rămâne în cluburile de copii sau în spațiile special amenajate doar sub supravegherea adulților.

4.13. Marea majoritate a hotelurilor dispun de servicii de asistență medicală la cerere. Aceste servicii sunt extra cost. În cazul în care este necesară asigurarea medicală, turiștii trebuie să contacteze compania de asigurări la numărul de telefon indicat pe poliță. În caz contrar, compania de asigurări nu va putea acoperi cheltuielile de tratament - vă rugăm să verificați condițiile poliței pe travos.ro  și să luați cunoștință de cazurile care nu sunt acoperite de poliță.

4.14. Angajații hotelurilor vorbesc în cele mai multe cazuri limba maternă și o limbă de circulație internațională, în funcție de principala piață deservită de hotel, dar nu neapărat. Mixul de naționalități al angajaților hotelurilor este stabilit de administrația acestora.

4.15. Hotelul nu își asumă răspunderea pentru obiectele de valoare, bani sau documente, nedepozitate în seif. Există seif în cameră cu plată sau gratuit, la recepție, individual sau comun. Book & Travel recomandă păstrarea valorilor, banilor, pașaportului și a documentelor de călătorie în seif. În cazul în care un turist este victima unui furt, trebuie să se adreseze urgent poliției locale și să solicite întocmirea procesului verbal, având opțiunea de a solicita și asistența reprezentantului nostru local, dacă acesta există. Acesta din urmă nu poate emite nici un document doveditor, singurii în măsură să facă acest lucru sunt reprezentanții autorităților locale.

4.16. De asemenea, hotelul și Book & Travel nu își asumă responsabilitatea pentru obiectele uitate de turiști în camere sau pe spațiul hotelului. Dacă obiectele uitate sunt găsite de angajații hotelului după finalizarea sejurului, Book & Travel nu poate fi ținut responsabil pentru transportul acestora în țară; cel mult acesta poate comunica hotelului o adresă furnizată de turiști unde hotelul poate trimite, contra cost, un colet cu obiectele uitate.

4.17. La începutul sau către finalul sezonului există posibilitatea ca o parte dintre facilitățile menționate în descrierile hotelurilor să nu fie disponibile. Prezentările includ în general toate serviciile și facilitățile disponibile în vârf de sezon.

V. PREŢUL

5.1. Prețurile (tarifele) prezentate pe site-ul travos.ro sunt exprimate în euro și în lei și sunt valabile de la data publicării pentru perioadele specificate. Prețul serviciului turistic reflectă costul pe tip de cameră în funcție de vârsta ocupanților și include: cazare, numărul de nopți cu regimul de masă precizat în tipul de cameră ales, doar dacă nu se precizează altfel la momentul transmiterii ofertei.

5.2. Preturile serviciului turistic nu includ: transport, asigurare, taxa de viză (care se achită la sosire pe aeroportul de destinație sau către autoritatea emitentă a vizei), excursii opționale, alte mese sau apă, băuturi răcoritoare și alcoolice în afară de cele precizate expres ca făcând parte din regimul de masă al hotelului, bacșișuri, alte rezervări de servicii în locul de sejur sau orice tip de cumpărături personale, suplimentele de orice tip (infanți, cine, servicii suplimentare în camere), dacă este cazul.

5.3. Serviciile de cazare sunt precizate ca număr de zile hoteliere, zi hotelieră însemnând ora 14:00 - ora 12:00 în următoarea zi, respectiv noapte de cazare.

5.4. Pentru fiecare ofertă transmisă se precizează ce este inclus în prețul afișat. Book & Travel are o politică de calcul dinamic al prețurilor, acestea se pot modifica fără notificare prealabilă în orice moment.

POLITICA DE PREŢ PENTRU COPII

5.5. Pentru copiii sub doi ani (infanți) se percepe un cost diferit de la o destinație la alta, aceștia neavând alocat loc la masă la hotel. Reducerile pentru copii se acordă copiilor care NU au împlinit vârstele specificate până la data plecării.

5.6. Minorii care călătoresc singuri sau doar cu unul dintre părinți vor trebui să prezinte la vamă acordul parental al ambilor părinți sau al părintelui care îl însoțește (după caz), dat în fața notarului public, în formă autentică. Pentru mai multe detalii accesați www.politiadefrontiera.ro.

5.7. În cazul în care copilul împlinește 2 ani pe parcursul sejurului, se va selecta vârsta de 2 ani pentru căutare sejur.

VI. FORŢA MAJORĂ ŞI CAZUL FORTUIT

6.1. Situațiile de forță majoră și caz fortuit, cum ar fi: războaie, rebeliuni, ostilități, mișcări sociale, arestări sau rețineri în baza unor hotărâri guvernamentale, cutremure, greve, fenomene naturale, carantină, pandemii, dar fără a se limita la acestea și în special condițiile meteo nefavorabile din cauza cărora turistul nu ajunge să efectueze check-in-ul la hotel conform rezervării, nu incumbă societății Book & Travel despăgubiri ori compensații.

6.2. În cazul în care turistul își întrerupe sejurul din motive personale, se considera anulare, iar penalizarea va fi egal cu prețul total al sejurului.

VII. ASISTENȚA TURISTICĂ LA DESTINAȚIE

7.1. În cazul problemelor apărute pe parcursul sejurului, turiștii trebuie să contacteze Book & Travel obligatoriu pe telefonul de urgență (numărul de România care se regăsește pe voucher), iar asistența se va face telefonic.
În timpul orelor de program (de Luni până Sâmbătă): +40 376 444 888
În afara orelor de program și pe timpul sărbătorilor legale: +40 755 379 497

7.2. Book & Travel poate asista turistul în gestionarea problemelor apărute în limita disponibilității de personal și timp, dar nu își asumă nicio obligație privind soluționarea problemelor.

7.3. In cazul nerezolvării deficiențelor constatate până la terminarea sejurului, Turistul are dreptul să adreseze reclamația Book & Travel, în scris în cel mult 72 ore de la momentul returului. Reclamațiile se considera valabile și se iau în considerare dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții de formă: să fie redactate în scris la reclamatii@travos.ro în cel mult 72 de ore de la momentul returului să fie transmise cu descrierea cât mai precisă a motivelor.


CONDIȚII GENERALE DE ASIGURARE (CGA) valabile începând cu data de 01.02.2014


AGA INTERNATIONAL S.A, Filiala Austria,
Pottendorfer Straße 25-27, 1120 Viena, Tel.: +43 1 525 03-7, Fax: +43 1 525 03-999
Date bancare: UNICREDIT TIRIAC BANK, SWIFT CODE — BACXROBU, cont: R055 BACX 0000 0005 0977 4000 — RON

Tribunalul comercial Viena; Anuarul societăților comerciale FN 100329, Nr. registrului de prelucrare a datelor: 0465798; Nr. de identificare al impozitului pe cifra de afaceri: ATU 15366609.
Adresa de corespondenţă:
Tel. / Fax: +40-21/312.22.36 / 38,
E-mail: office.ro@mondial-assistance.at, www.mondial-assistance.ro

Sunt valabile doar acele paragrafe din CGA care se potrivesc pachetelor de asigurare alese. Normele legislative în vigoare sunt cele ale dreptului austriac.

Condiții generale pentru toate ramurile domeniului.

I. Evenimentele asigurate
Evenimentele asigurate specificate în ramurile individuale ale domeniului de asigurări sunt menționate în mod taxativ. Este exclusă o extindere analogă asupra unor evenimente asemănătoare, nespecificate.
II. Intermediarii, respectiv persoanele auxiliare
Niciun intermediar nu este autorizat să promită o protecție prin asigurare, care face excepție de la condițiile generale și complementare de asigurare specificate sau să întreprindă o evaluare a unei stări de fapt, care este angajantă pentru asigurator.
Condițiile suplimentare, respectiv excepţiiie sunt valabile numai dacă acestea sunt stabilite in scris și dacă sunt redactate de către asigurator la nivel de firma.
1. Persoanele asigurate / Excluderile
1.1 Persoanele asigurate sunt persoanele indicate in poliță, în măsura în care acestea au dovedit în momentul încheierii asigurării că au domiciliul stabil în România, Elveția, Liechtenstein sau într-un stat al Uniunii Europene de cel puțin șase luni.
În ceea ce privește asigurarea pentru familie, în poliță pot fi înscriși nominal maximum 2 adulți și 5 copii minori, independent de gradul de rudenie, ca persoane coasigurate.
1.2 Nu există protecție prin asigurare pentru evenimentele care au legătură cu:
1.2.1 îmbolnăviri psihice sau boli ale sistemului nervos (cu excepția primei apariții a bolii și spitalizare după rezervare, respectiv după încheierea asigurării); transplanturi de organe (dializa); HIV+; handicapuri mintale sau corporale;
1.2.2 următoarele boli și suferințe persistente, aflate în corelație cu anularea călătoriei, întreruperea călătoriei și cu cheltuielile de călătorie in străinătate, in măsura în care acestea au fost tratate în mod staționar și / sau ambulant în cadrul terapiilor în ultimele 12 luni înaintea încheierii asigurării (asigurarea anuală: înainte de rezervarea călătoriei): îmbolnăviri de inimă; apoplexie; cancer; diabet (tip 1+2); migrena; scleroza multipla


Despre cookies

Acest site foloseşte asa-numitele "cookies". Cookie-urile sunt fişiere de mici dimensiuni, formate din litere şi numere, stocate de catre browserul pe care îl folosiţi pentru a avea o experienţă mai bună de navigare pe internet. Aceste fişiere permit site-urilor web să reţină şi să păstreze informaţii utile despre preferinţele utilizatorului. Cookie-urile folosite de site-ul Travos.ro nu solicită informaţii cu caracter personal şi nici nu identifică personal utilizatorii de internet. Un cookie este format din 2 părţi: numele şi conţinutul / valoarea. Durata de viaţă a unui cookie este determinată; tehnic, doar webserverul care a trimis cookie-ul îl poate accesa din nou în momentul în care un utilizator se întoarce pe websiteul asociat webserverului respectiv. Prin setările făcute în browserul cu care navigaţi pe internet, puteţi permite lansarea sau blocarea cookie-urilor. Cookie-urile nu pot fi folosite pentru a rula programe sau a transmite viruşi informatici. Prin utilizarea cookie-urilor, veţi beneficia de o mai bună experienţă de navigare în site-ul Travos.ro, care fără acestea nu ar fi posibilă sau ar fi semnificativ mai slabă.

De exemplu, folosim cookie-uri pentru:
- analiza comportamentului vizitatorilor în site, în vederea îmbunătăţirii experienţei online. Folosind aplicaţia Google Analytics, colectăm date anonime despre vizitele pe site-ul nostru, cum ar fi paginile vizualizate, durata de vizualizare, pagina de intrare în site, ş.a.m.d.
- înregistrarea în mod agregat şi anonim a comportamentului în ceea ce priveşte utilizarea site-ului nostru. Informaţiile culese prin intermediul cookie-urilor sunt anonime şi nu conţin date cu caracter personal. Mai mult, Travos.ro nu trimite aceste informaţii către terţi.
- a reţine preferinţele tale şi pentru a-ţi oferi reclama relevantă în acord cu preferinţele tale.
- publicitate; cookie-urile ne permit să aflăm dacă ai vizualizat sau nu o reclamă online, care este tipul acesteia şi cât timp a trecut de când ai văzut mesajul publicitar.

Dacă vrei să blochezi cookie-urile, este posibil ca site-ul Travos.ro să nu funcţioneze corect şi vor afişa anumite erori. De exemplu, blocarea cookie-urilor te poate împiedica să: aplici online, să te autentifici în aplicaţiile din site sau să faci operaţiuni online. Dacă accepţi aceste limitări şi doreşti blocarea cookie-urilor, te rugăm să faci următoarele setări în browserul de internet pe care îl foloseşti:

Google Chrome:
- click pe pictograma cheie şi selectează Opţiuni din listă
- click pe tabul "Setări avansate"
- click pe Setări privind conţinutul din secţiunea Confidenţialitate
- alege setările pe care le doreşti
- click pe X pentru a inchide

Mozilla Firefox:
- selectează Instrumente din bara principală, apoi Opţuni
- click pe tabul Confidenţialitate
- alege setările pe care le doreşti
- click pe OK pentru a închide

Internet Explorer:
- click pe pictograma Setări / Instrumente
- click pe Opţiuni Internet
- click pe Confidenţialitate şi apoi alege opţiunile
- click pe Aplicare şi apoi pe OK pentru salvarea preferinţelor


Contract de comercializare a pachetelor de servicii de calatorie

Părțile contractante:
S.C. SUNAIR CONSULTING S.R.L. avand :
Sediu social: Str. Arges, Nr. 25, Ap. 2, Judet Iasi, Romania
Puncte de lucru:
București, Str. Serban Bogdan Stan, Nr. 10, Sector 6, Romania
Iași, Calea Chișinăului, Nr. 29, Corp M, stand 28-30, România
Tel: 0376.444.888; E-mail: office@travos.ro;
Nr. Registrul Comerțului: J22/1329/2011, Cod fiscal: R02882212;
Denumirea agentiei de turism: Book & Travel
Licență de turism - organizatoare: nr 1190/21.02.2019; Capital social: 26.000 RON,
Conturi:
Unicredit Bank: Cont în LEI : RO34 BACX 0000 0006 4758 8001;
Cont în EURO: RO07 BACX 0000 0006 4758 8002.
Banca Transilvania: Cont în LEI : RO79 BTRL RONC RT03 3702 2601;
Cont în EURO : RO29 BTRL EURC RT03 3702 2601.

reprezentata legal prin Dl. Chescu Viorel-Catalin, in calitate de administrator, denumita in continuare Agentia, ce actioneaza ca terță parte intermediară între Agentia organizatoare a pachetelor de servicii turistice și turist.
și
turistul/reprezentantul turistului (persoană fizică sau juridică), denumit în continuare Călător (titular de contract),

au convenit la încheierea prezentului contract.

1. Obiectul contractului

1.1. Obiectul contractului îl constituie vânzarea de către Agenţia intermediară in numele Agentiei organizatoare a pachetului de servicii de călătorie sau a serviciilor de călătorie asociate, înscris în voucher si/sau precontract/comanda online sau alt înscris anexat prezentului contract și eliberarea documentelor de plată și călătorie. Aceste informatii pot fi consultate în pagina de rezervare, inainte de a finaliza comanda/rezervarea.

2. Informații precontractuale

2.1. Înainte de semnarea prezentului contract, Călătorul trebuie sa primească formularul cu informațiile standard (Anexa 1), precum și următoarele informații:
2.1.1. destinația (destinațiile) călătoriei, itinerariul și perioadele sejurului, cu datele corespunzătoare și în cazul în care cazarea este inclusă, numărul de nopți incluse;
2.1.2. mijloacele de transport, caracteristicile și categoriile acestora, locurile, datele și orele de plecare și de întoarcere aproximative, duratele și locurile opririlor intermediare și ale legăturilor de transport.
2.1.3. locația, principalele caracteristici și, după caz, categoria turistică a unităților de cazare conform normelor din țara de destinație;
2.1.4. serviciile de masă oferite;
2.1.5. vizitele, excursiile sau alte servicii incluse în prețul total convenit al pachetului;
2.1.6. dimensiunea aproximativă a grupului (atunci când este cazul);
2.1.7. limba în care vor fi furnizate serviciile turistice, dacă este cazul;
2.1.8. gradul de adecvare a călătoriei pentru persoanele cu mobilitate redusă și, la cererea călătorului, gradul de adecvare a călătoriei sau a vacanței, luând în considerare nevoile călătorului;
2.1.9. pentru călătoriile minorilor neînsotiti de părinți, informații care să permită părinților stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului;
2.1.10. denumirea comercială și sediul social ale Agenției de turism organizatoare și, dacă este cazul, ale Agenției de turism intermediare, precum și numerele de telefon și, după caz, adresele de e-mail ale acestora;
2.1.11. prețul total, inclusiv taxele și orice costuri suplimentare;
2.1.12. modalitățile de plată;
2.1.13. numărul minim de persoane, respectiv 75% din capacitatea mijlocului de transport, necesar pentru ca serviciile din pachet să poată fi executate și termenul pentru posibila anulare din acest motiv;
2.1.14. cerințele legate de pașaport și vize, precum și informații referitoare la formalitățile legate de sănătate; 2.1.15. informatii privind posibilitatea calatorului de a inceta contractul oricând înainte de începerea execuțării pachetului, cu plata unei penalități de încetare corespunzătoare sau, după caz, a penalităților de încetare standardizate solicitate de Agenție;
2.1.16. informatii privind posibilitatea incheierii unei asigurari storno sau medicale pe perioada calatoriei.

2.2. Informarea este considerată îndeplinită dacă Călătorul a primit toate informațiile de la art. 2.1. pe un suport durabil (printate sau email)

2.3. Informațiile precontractuale furnizate Călătorului cu privire la serviciile de călătorie (2.1.1. - 2.1.8.;
2.1.11 - 2.1.15), sunt parte integrantă a contractului privind pachetul de servicii de călătorie și nu pot fi modificate decât prin acordul explicit al părților contractante.

3. Încheierea contractului

3.1. Contractul se încheie după caz în oricare din următoarele situații:
a) în momentul semnării lui de către Călător sau prin acceptarea condițiilor contractuale de servicii de călătorie inclusiv în cazul celor achiziționate la distantă prin telefon, website sau mijloace electronice;
b) în momentul în care Călătorul primește confirmarea scrisă a rezervării de la Agenție, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data întocmirii bonului de comandă. Este responsabilitatea Agenției de a informa Călătorul prin orice mijloace convenite în scris cu acesta (telefon, mail, fax etc.) dacă rezervarea pe care a solicitat-o s-a confirmat. Pentru procesarea unei rezervări de servicii, Agenția poate solicita un avans cuprins intre 20 - 50 % din prețul pachetului sau plata integrală a contravalorii pachetului, în funcție de data la care Călătorul solicită serviciile. Dacă înscrierea intervine cu mai puțin de 30 zile înaintea plecării, pachetul turistic se va achita integral. În cazul nerespectării termenelor de plată, Agenția își rezervă dreptul de a anula rezervarea.
1. În cazul în care conținutul bonului de comandă nu diferă de conținutul confirmării călătoriei turistice și confirmarea s-a efectuat în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, Călătorul care decide să renunțe la călătoria turistică, datorează Agenției penalități conform cap. VII din prezentul contract.
2. În cazul în care conținutul bonului de comandă diferă de conținutul confirmării călătoriei turistice primite în scris de la Agenție sau dacă această confirmare nu s-a facut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, Călătorul poate considera ca voiajul nu a fost rezervat și are dreptul la rambursarea imediata a tuturor sumelor deja plătite, dacă acesta nu optează pentru o variantă alternativă.
c) în momentul eliberării documentelor de călătorie (voucher, bilet de odihnă și/ sau tratament, bilet de excursie, etc.), inclusiv în format electronic, în cazul în care pachetele de servicii de călătorie fac parte din oferta standard a Agenției sau există deja confirmarea de rezervare din partea altor prestatori.

3.2. În cazul în care prezentul contract este pus integral la dispoziția Călătorului sub formă de catalog, pliant, alte înscrisuri, site-ul Agenției sau alte mijloace de comunicare electronică (e-mail, fax, etc.), obligația de informare a Călătorului este considerată îndeplinită prin înscrierea acestei informații în oricare dintre documentele de călătorie sau documentele fiscale furnizate de Agenție, nefiind necesară încheierea în formă scrisă a contractului cadru de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie, respectiv dacă prezentul contract prezentat Călătorului în modalitățile prevăzute mai sus, conține informațiile prevăzute la art. 7 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative. Fotografiile prezentate în cataloagele, ofertele speciale, site-urile, materialele publicitare sunt orientative și au caracter informativ, fără insă a afecta calitatea și cantitatea serviciilor contractate de Călător.

3.3. Contractul încetează de drept odată cu finalizarea prestării efective a pachetului de servicii de călătorie înscris în documentele de călătorie.

3.4. Informațiile privind statele pe teritoriul cărora, la data încheierii prezentului contract, este decretată stare de urgență ori în privința cărora Ministerul Afacerilor Externe a formulat alerte de călătorie, sub forma de avertismente sau atenționări, sunt publice și pot fi consultate accesând http://www.mae.ro/travel-alerts. Prin urmare, Călătorul înțelege să contracteze serviciile ce fac obiectul prezentului contract fiind informat asupra acestor avertizări, atenționări sau alerte.

4. Prețul contractului și modalități de plată

4.1. Prețul contractului se compune din costul serviciilor de călătorie efective, comisionul Agenției, taxa de rezervare (50 de euro/persoană cu vârsta mai mare de 2 ani) și TVA. Dacă prețul nu este specificat în prezentul contract, atunci acesta este specificat în bonul de comandă, alte documente de călătorie sau pe factură.

4.2. Taxa de rezervare adusă la cunoștința călătorului conform prevederilor art. 4.1., va fi reținută de Agenție doar la încetarea contractului în caz de forță majoră/ circumstanţe inevitabile şi extraordinare, conform prevederilor art. 6 alin. 2 coroborate cu art. 13 alin. 4 din OG nr. 2/2018, art. 1341 alin.1 și art. 1635 alin.1 din Codul Civil.

4.3. Modalități de plată: la încheierea contractului se percepe un avans conform fiecărei oferte sau, după caz, plata integrală a contravalorii pachetului de servicii de călătorie.

4.4. Plățile se vor face conform datelor scadente de pe factură.

4.5. Plata serviciilor de călătorie interne (cu locul de desfășurare în România) se poate efectua și cu vouchere de vacantă. Plata serviciilor de călătorie se face respectând prevederile OUG nr. 8/2009, a normelor metodologice și anexelor acesteia. În cazul în care Călătorul renunță la pachetul de servicii de călătorie achiziționat cu vouchere de vacanță, Agenția îi poate oferi acestuia un pachet de servicii de călătorie la o valoare mai mare față de pachetul achiziționat inițial din care au fost scăzute penalitățile aferente, cu plata diferenței de preț.

4.6. Conform OUG nr. 8/2009, în cazul renunțării definitive la pachetul de servicii de călătorie de către călător, Agenția nu poate restitui Călătorului voucherele de vacanță sau contravaloarea acestora în bani. Voucherele de vacanță pot fi restituite Călătorului de către Agenție, în cazul renunțării definitive la pachetul de servicii de călătorie, doar dacă acestea nu au fost expediate emitentului de vouchere de vacanță conform procedurii legale stabilite prin HG nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță.

4.7. Pachetul de servicii de călătorie care poate fi achiziționat pe baza voucherelor de vacanță va cuprinde servicii de cazare (minim și obligatoriu), alimentație publică, transport, tratament balnear, agrement, toate cu locul de desfășurare pe teritoriul României.

4.8. În cazul în care Călătorul dorește sa efectueze plata către Agenție prin transfer bancar pentru serviciile achiziționate, toate costurile bancare vor reveni părții care inițiază plata, respectiv călătorului.

4.9. Agenția de turism organizatoare nu are dreptul să solicite Călătorului efectuarea plății finale cu mai mult de 5 zile înainte de data la care aceasta transmite Călătorului documentele de călătorie în baza cărora Călătorul poate efectua serviciile de călătorie achiziționate.

4.10. Plata serviciilor de călătorie externe aferente contractului se poate efectua într-o singură monedă, în valuta specificată în contract sau în RON. În cazul în care plata se va efectua în RON se va lua în considerare cursul de vânzare din ziua plății comunicat de BNR, conform art. 290 alin. 2 Cod Fiscal, la care se adaugă un coeficient de risc valutar de 2%.

5. Drepturile și obligațiile Agenției

5.1. Agenția se obligă să furnizeze Călătorului toate informațiile prevăzute la pct. 2.1. din prezentul contract.

5.2. Înainte de începerea execuțării pachetului, Agenția își rezervă dreptul de a modifica în mod unilateral clauzele nesemnificative ale contractului privind pachetul de servicii de călătorie, cu excepția prețului contractului, cu informarea Călătorului cu privire la modificările efectuate, pe un suport durabil.

5.3. În cazul în care, înainte de începerea execuțării pachetului, Agenția este constrânsă să modifice semnificativ oricare dintre principalele caracteristici ale serviciilor de călătorie (2.1.1.- 2.1.8.) sau nu poate îndeplini cerințele speciale ale Călătorului pe care le-a acceptat, are obligația de a informa călătorul, fără întârzieri nejustificate, pe un suport durabil, cu privire la aceste modificări și la consecințele lipsei reacției Călătorului în termenul prevăzut la art. 6.4. și, după caz, la pachetul de substituție oferit și prețul acestuia. Schimbarea locului de cazare se consideră modificare semnificativă a contractului, iar Agenția va oferi cea mai apropiată variantă din locația respectivă de o calitate echivalentă sau superioară.

5.4. În cazul achiziționării unui pachet de servicii de călătorie având în componență și asigurarea transportului pe cale aeriană, Agenția nu este răspunzătoare pentru decolarea/aterizarea avioanelor la o alta ora decât cea înscrisă în programul de călătorie. Pentru întârzieri, compania aeriană este obligată sa asiste călătorii conform Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91, implementat prin HG nr. 1.912/2006.

5.5. În cazul pachetelor de servicii de călătorie, ziua de plecare și ziua de sosire nu sunt considerate zile turistice, acestea fiind destinate transportului.

5.6. În situația achiziționării unui produs de tip croazieră, linia de croazieră poate modifica, din motive ce țin de siguranța navigării, numărul cabinei și locația acesteia pe punți (o punte inferioară, una superioară, mai spre pupa sau spre prova etc.), doar cu o cabina de aceeași categorie ca cea rezervata inițial, caz în care Călătorul nu va fi despăgubit în niciun mod având în vedere că este vorba de același tip de cabină ca și cel rezervat.

5.7. Agenția poate modifica prețul contractului în sensul majorării sau diminuării, după caz, arătând totodată modul de calcul al majorărilor sau diminuărilor de preț ale contractului și numai dacă modificarea are loc ca urmare a schimbărilor legate de:
a) prețul transportului de pasageri care rezultă din costul carburanților sau al altor surse de energie;
b) nivelul taxelor sau al comisioanelor aplicabile serviciilor de călătorie incluse în contract, impuse de părți terțe care nu sunt direct implicate în executarea pachetului, inclusiv taxele turistice, taxele de aterizare sau comisioanele de îmbarcare sau debarcare în porturi și aeroporturi; sau
c) cursul de schimb relevant pentru pachetul respectiv.
Prețurile stabilite în contract nu pot fi majorate, în niciun caz, în cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecării.

5.8. Dacă Agenția este constrânsă sa mărească prețul pachetului cu mai mult de 8% din prețul total al pachetului, informează călătorul, pe un suport durabil, cu cel puțin 20 de zile calendaristice înainte de începerea executării pachetului.

5.9. Agenția poate aplica o reducere a prețului, după încheierea contractului și înainte de începerea executării pachetului, care să corespundă unei scăderi a costurilor prevăzute la art. 5.7., aceasta având dreptul să deducă cheltuielile administrative efective din rambursarea datorată călătorului. La cererea călătorului, Agenția prezintă dovezi ale cheltuielilor administrative respective.

5.10. În cazul în care, după începerea călătoriei turistice, o parte semnificativă din serviciile de călătorie prevăzute în contract nu poate fi executată astfel cum s-a convenit în contractul privind pachetul de servicii de călătorie, Agenția oferă, fără costuri suplimentare pentru Călător următoarele: 5.10.1. servicii alternative corespunzătoare pentru continuarea derulării pachetului, pe cât posibil echivalente sau de mai bună calitate decât cele specificate în contract. În cazul schimbării cazării, se consideră a fi serviciu alternativ corespunzător pentru continuarea derulării pachetului oferirea cazării în aceeași locație, în cea mai apropiată variantă față de cea inițială;
5.10.2. reducerea adecvată a prețului, în cazul în care serviciile alternative propuse, au drept consecință un pachet de o calitate mai scazută decât cea specificată în contractul privind pachetul de servicii de călătorie;
5.10.3. reducerea prețului și/ sau la despăgubiri pentru serviciile neprestate, fără a înceta contractul de servicii privind pachetul de călătorie, în cazul în care este imposibil să se furnizeze servicii alternative sau Călătorul respinge serviciile alternative propuse;
5.10.4. în cazul în care nu pot fi oferite Călătorului alternative corespunzătoare sau acesta nu le acceptă din motive întemeiate, să asigure fără costuri suplimentare transportul retur al Călătorului la locul de plecare ori în alt loc agreat de acesta şi, după caz, despăgubirea pentru serviciile de călătorie neprestate. Părțile convin ca sensul expresiei „o parte importantă din serviciile de călătorie” este acela potrivit căruia servicii cu o valoare mai mare decât jumătate din valoarea prezentului contract nu poate fi prestată, din cauze obiective.

5.11. Agenția poate reduce corespunzător prețul pachetului pentru orice perioada în care a existat o neconfomitate constatată pe parcursul execuțării unui serviciu de călătorie inclus în contractul privind pachetul de servicii de călătorie, cu excepția cazului în care neconformitatea este imputabilă călătorului.

5.12. Agenția este răspunzătoare pentru daunele pe care le suferă Călătorul ca urmare a existenței neconformității, cu excepția cazurilor în care neconformitatea:
5.12.1. este imputabilă călătorului;
5.12.2. este imputabilă unei părți terțe care nu are legatură cu furnizarea serviciilor de călătorie incluse în contractul privind pachetul de servicii de călătorie și este imprevizibilă sau inevitabilă;
5.12.3. când neîndeplinirea obligațiilor se datorează unor cauze de forță majoră sau unor imprejurări pe care nici Organizatorul, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita, inclusiv, dar fară a se limita la: modificarea companiei aeriene, de orar sau de itinerar, intârzieri în traficul mijloacelor de transport, defectarea mijlocului de transport, accident, blocaje, lucrări sau reparații pe drumurile publice), neîndeplinirea grupului minim ca urmare a unor renunțări de ultimă oră sau a neobținerii vizelor pentru toți participanții. Organizatorul nu este răspunzător pentru prejudiciile cauzate Călătorului ca urmare a intârzierilor curselor (inclusiv charter), a pierderii de bagaje și a altor imprejurări care revin exclusiv în sarcina transportatorului în temeiul actelor normative specifice.

5.13. Agenția poate înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie și poate oferi Călătorului rambursarea completă a tuturor plăților efectuate pentru pachet, cu excepția cazului de forță majoră/ circumstanţelor inevitabile şi extraordinare, cand se va reține taxa de rezervare conform art. 4.1., dar nu este răspunzătoare de plata unor despăgubiri suplimentare, în unul din următoarele cazuri:
5.13.1. numărul de persoane înscrise pentru participarea la pachetul respectiv este mai mic decât numărul minim stabilit în contract, iar Agenția îl înstiințează, în timp util, pe Călător cu privire la încetarea contractului, dar nu mai târziu de:
- 20 de zile înainte de începerea execuțării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai mult de 6 zile;
- 7 zile înainte de începerea execuțării pachetului, în cazul călătoriilor care durează între 2 - 6 zile;
- 48 de ore înainte de începerea execuțării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai puțin de 2 zile;
5.13.2. nu poate executa contractul în caz de forță majoră (definită în art. 7.10.) sau din cauza unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, pe care Agenția nu le poate prevedea sau evita precum și în caz de neîndeplinire a numărului minim de persoane ca urmare a unor renunțări de ultimă oră sau a neobținerii vizelor pentru toți parțicipanții, iar Agenția înstiințează Călătorul cu privire la încetarea contractului, fără întârziere și înainte de începerea execuțării pachetului.

5.14. În situațiile prevăzute la art. 5.13., Agenția poate oferi Călătorului soluții alternative, pe cât posibil echivalente calitativ, în condiții similare de transport și cazare, fără a fi însă obligată la plata unor despăgubiri suplimentare sau a altor cheltuieli ce nu sunt incluse în pachet.

5.15. Agenția are obligația sa comunice călătorului, în scris sau prin alt suport durabil, cu cel puțin 2 zile calendaristice înainte de data plecării, următoarele informații: orele programate de plecare/ întoarcere, escale și legături, date de contact în cazul acestea au fost modificate.

5.16. Agenția acordă asistență adecvată fără întârzieri nejustificate Călătorului aflat în dificultate, inclusiv în circumstanțe inevitabile și extraordinare, în special prin:
5.16.1. furnizarea de informații corespunzătoare privind serviciile de sănătate, autoritățile locale și asistență consulară;
5.16.2. efectuarea comunicărilor la distanță și sprijinirea Călătorului în gasirea unor servicii de călătorie alternative.

5.17. Agenția are posibilitatea de a preținde un comision rezonabil pentru o astfel de asistență în cazul în care Călătorul este cel care a provocat situația de dificultate în mod intenționat sau din propria neglijență. Comisionul nu depășește în niciun caz costurile efective suportate de Agenție.

5.18. Agenția de turism organizatoare este responsabilă de buna executare a serviciilor de călătorie
incluse în contractul privind pachetul de servicii de călătorie, indiferent dacă aceste servicii urmează sa fie furnizate de aceasta sau de un alt furnizor de servicii de călătorie.

5.19. În măsura în care este imposibil sa se asigure întoarcerea Călătorului astfel cum s-a convenit în contractul privind pachetul de servicii de călătorie din cauza unor circumstanțe inevitabile și extraordinare, Agenția suportă costul cazării necesare, pe cât posibil de categorie echivalenta, pentru o perioada care nu depășește 3 nopți pe călător. Dacă în legislația specifică privind drepturile pasagerilor, sunt prevăzute perioade mai lungi aplicabile mijloacelor de transport relevante pentru întoarcerea călătorului, se aplică perioadele respective.

5.20. În situația de suprarezervare (overbooking) a unui hotel, determinata de activitatea hotelierilor, înainte sau după începerea călătoriei, Agenția este obligată sa ofere o alta varianta de hotel în aceeași zonă sau într-o zonă cât mai apropiată, la aceeași categorie sau de o categorie superioară fără să modifice prețul.

6. Drepturile și obligațiile Călătorului

6.1. In cazul pachetelor de servicii de călătorie sau a serviciilor de călătorie asociate, unde furnizorul serviciilor este Agentia organizatoare a programului/pachetului turistic, drepturile principale în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 2 / 2018, sunt evidentiate in Precontractul prezentat anterior finalizarii rezervarii, in pagina de rezervare.

6.2. Călătorul poate transfera contractul privind pachetul de servicii de călătorie unei persoane care îndeplineste toate condițiile aplicabile contractului respectiv, după ce notifică Agenția, pe un suport durabil, cu cel puțin 7 zile lucrătoare înainte de începerea execuțării pachetului despre acest transfer. Condițiile transferului sunt următoarele:

6.2.1. Persoana care transferă contractul privind pachetul de servicii de călătorie și persoana căreia îi este transferat contractul răspund în solidar pentru achitarea soldului și a tuturor comisioanelor, tarifelor și altor costuri suplimentare generate de acest transfer.

6.2.2. Agenția va informa persoana care transferă contractul cu privire la costurile efective ale transferului. Aceste costuri sunt rezonabile și nu depasesc costurile suportate efectiv de Agenție ca urmare a transferului contractului privind pachetul de servicii de călătorie.

6.2.3. Agenția prezintă persoanei care transferă contractul dovezi cu privire la costurile suplimentare, comisioanele sau alte costuri generate de transferarea contractului privind pachetul de servicii de călătorie.

6.3. În cazul sejururilor de odihnă și/ sau de tratament cu locul de desfășurare în România, Călătorul are obligația să respecte următorul program de acordare a serviciilor: cazarea se face de regulă la ora 18:00 a zilei de intrare și se termină de regulă la ora 12:00 a zilei de ieșire înscrise pe documentele de călătorie (voucher, bilet de odihnă și/ sau tratament, bilet de excursie, etc.). Eventualele costuri suplimentare generate de neeliberarea spațiilor de cazare pâna cel târziu la orele specificate mai sus cad în sarcina exclusivă a călătorului. În funcție de destinație, orele de intrare, respectiv ieșire, se pot modifica și sunt decise de unitatea hoteliera.

6.4. Călătorul trebuie sa informeze Agenția, în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la primirea notificarilor prevăzute la art. 5.3. și 5.8., cu privire la hotarârea sa de a opta pentru:

6.4.1. încetarea contractului fară plata penalităților sau

6.4.2. acceptarea noilor condiții ale contractului,
fără a plăti vreo penalitate de încetare.

6.5. În cazul în care Călătorul nu comunică Agenției opțiunea sa sau decide să participe la călătoria asupra căreia s-au operat modificările prevăzute în art. 5.3. și art. 5.8., se va consideră ca modificările au fost acceptate, iar Călătorul nu va putea solicită despăgubiri ulterioare.

6.6. În cazul în care Călătorul decide sa participe la călătoria asupra căreia s-au operat modificări în condițiile cap. V, art. 5.2. se consideră ca toate modificarile au fost acceptate și Călătorul nu poate solicita despăgubiri ulterioare datorate modificărilor de acest tip.

6.7. În cazul în care Călătorul optează pentru încetarea contractului în temeiul art. 6.4. sau Agenția anulează călătoria turistică înaintea datei de plecare, Călătorul are dreptul:
a) să accepte la același preț un alt pachet de servicii de călătorie de calitate echivalentă sau superioară, propus de Agenție;
b) să accepte un pachet de servicii de călătorie de calitate inferioară propus de Organizator, cu rambursarea diferenței de preț, în sensul rambursării diferenței de preț dintre cele două pachete de călătorie, la momentul încheierii noului contract de prestare de servicii;
c) să i se ramburseze toate sumele achitate în virtutea contractului.

6.8. În toate cazurile menționate la 6.7., Călătorul are dreptul să solicite Organiztorului și o despăgubire, al cărei cuantum poate fi stabilit prin acordul comun al părtilor sau în baza unei hotărâri a instanței de judecată, pentru neîndeplinirea prevederilor contractului inițial, cu excepția cazurilor în care:

6.8.1. anularea s-a facut din cauza nerealizării numărului minim de persoane menționat în contract, iar Organizatorul a informat în scris Călătorul cu cel puțin:
a) 20 de zile înainte de începerea executării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai mult de 6 zile;
b) 7 zile înainte de începerea executării pachetului, în cazul călătoriilor care durează intre 2 și 6 zile;
c) 48 de ore înainte de începerea executării pachetului, în cazul călătoriilor care durează mai puțin de 2 zile;

6.8.2. anularea a intervenit din cauza unui caz de forță majoră (circumstanțe imprevizibile, independente de voința celui care le invocă și ale căror consecințe nu au putut fi evitate în ciuda oricăror eforturi depuse, în aceasta nefiind incluse suprarezervările, caz în care responsabilitatea revine companiei aeriene sau unității de cazare) sau unor cauze dintre cele prevăzute la cap. V. art. 5.12. alin. 5.12.3.

6.8.3. anularea s-a facut din vina călătorului.

6.9. Călătorul are dreptul sa înceteze în orice moment, în tot sau în parte, contractul, iar în cazul în care încetarea îi este imputabilă este obligat să despăgubească Agenția pentru prejudiciul creat acesteia, conform prevederilor cap. VII. din prezentul contract. Despăgubirea se poate ridica la maximul prețului pachetului de servicii de călătorie contractat.

6.10. În cazul în care, Călătorul încetează contractul datorită unor circumstanțe survenite după încheierea acestuia, inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau transportul pasagerilor la destinaţie, nu va plăti nici o penalitate de încetare, dar Agenția va reține taxa de rezervare prevăzută la art. 4.1. Aceste circumstante trebuiesc dovedite prin înscrisuri emise de Ministerul Afacerilor Externe, aviz emis de Camera de Comerț și Industrie a României sau orice alt mijloc de probă.

6.11. Călătorul are dreptul să solicite Agenţiei o despăgubire în cazul în care Agenţia încetează contractul privind pachetul de servicii de călătorie, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 5.13.

6.12. În cazul în care Călătorul alege sa se mute la un alt hotel decât cel contractat inițial și achitat, responsabilitatea financiară a renunțării îi apartine. Agenția va rezolva cerințele Călătorului în limita posibilităților, eventualele diferențe de preț urmând a fi suportate de către călător.
În situația în care Călătorul solicită nemotivat schimbarea hotelului, structurii camerelor sau a oricărora dintre servicii, aceasta echivalează cu încetarea contractului, cu aplicarea penalităților prevăzute la Cap. VII din prezentul contract la momentul respectiv și încheierea unui nou contract.

6.13. Călătorul are dreptul să solicite Agenției o despăgubire în cazul în care Agenția încetează contractul
privind pachetul de servicii de călătorie, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 5.13.

6.14. Călătorul este obligat să achite la recepția unității hoteliere taxa de stațiune/oras, taxa de salubritate, precum și alte taxe locale, fără a putea preținde despăgubiri sau returnarea sumelor de la Agenție.

6.15. Călătorul este obligat sa prezinte la recepția unității hoteliere actele sale de identitate, precum și
documentul de călătorie eliberat de Agenție (voucher, bilet de odihnă și/ sau de tratament, etc.) în vederea acordării serviciilor de călătorie.

6.16. Călătorul ia la cunostință ca alte servicii pe care le achiziționează care nu fac parte din contractul cu Agenția sunt în stricta responsabilitate a prestatorului local și sunt guvernate de legislația țării de destinație, Agenția neavând nicio responsabilitate asupra prestațiilor în cauză.

6.17. Dacă pentru efectuarea călătoriei este necesară îndeplinirea de către Călător a unor formalități
suplimentare (de exemplu, călătoria împreună cu minori, situația în care numele Călătorului este schimbat ca urmare a căsătoriei/ desfacerii ei etc.), acesta are obligația de a îndeplini toate cerințele legale. Pentru o informare optimă, Agenția recomandă și consultarea site-ul Politiei de frontieră. În cazul în care Călătorul nu își respectă obligația de a se informa cu privire la formalitățile suplimentare necesare în vederea efectuării călătoriei care nu sunt în sarcina Agenției (de exemplu, în cazul călătoriei cu minori, împuternicire din partea părintelui sau reprezentantului legal ce nu îl însoțește sau orice alte documente suplimentare - enumerarea fiind exemplificativă), Agenția este exonerată de orice răspundere în cazul imposibilității efectuării călătoriei.

6.18. Agenția recomandă călătorilor contactarea acesteia cu 24 de ore înainte de plecare pentru reconfirmarea detaliilor de îmbarcare (orar de zbor, loc de îmbarcare etc.).

6.19. În cazul în care o singură persoană angajează servicii de călătorie pentru un număr mai mare de călători, condițiile contractuale se extind în mod automat asupra întregului grup pentru care au fost achitate serviciile.

6.20. Călătorul este obligat sa folosească mijloacele de transport, camera de hotel și bunurile din dotarea acesteia ca un bun proprietar și potrivit destinației lor. Agenția nu se face vinovată de eventualele pagube produse sau vătămări suferite de Călător ca urmare a nerespecțării acestui alineat.

6.21. Călătorul are obligația sa respecte locul, data și ora plecării atât la dus, cât și la întors, precum și locurile, datele și orele stabilite pe parcursul programului de călătorie contractat. Toate cheltuielile și daunele produse ca urmare a nerespecțării de către Călător a prevederilor privind locurile de întâlnire și orarele vor fi suportate de către acesta.

6.22. În cazul în care Călătorul care a intrat pe teritoriul statului în care se realizează pachetul de servicii de călătorie refuză să se mai întoarcă în România și autoritățile din țara respectivă fac cheltuieli de orice natură cu acesta, Călătorul respectiv are obligația de a suporta toate aceste cheltuieli.

7. Renuntari, penalizari, despăgubiri. Limitarea raspunderii

7.1. Solicitarea de anulare a rezervării efectuate inițial va fi transmisă în scris Agenției, în caz contrar solicitarea de anulare nu va fi luată în considerare.

7.2. În cazul în care Călătorul renunţă din vina sa la serviciul de călătorie care face obiectul prezentului contract, el datorează Agenției penalizările prevăzute în oferta achiziționată și semnalate ca atare precum și în Bonul de comandă. Ofertele speciale de tip “Non-refundable/nerambursabil” nu pot fi anulate sau cesionate fără aplicarea penalizării de 100%. 

7.3. Modificările de orice tip aduse unei rezervări (perioadă, hotel, tip de cameră, nume turisti, vârstă copii etc) sunt acceptate doar cu acordul furnizorului de servicii, în caz contrar sunt considerate anulări și se penalizează conform condițiilor de anulare prezentate la art. 7.2. Confirmarea modificărilor aduse unei comenzi se va face în funcție de disponibilitate și la tariful din acel moment pe care îl are furnizorul de servicii care a confirmat rezervarea inițială.
Agenția îşi rezervă dreptul de a aplica o taxa de modificare pentru a acoperi costurile administrative care pot rezulta din această acţiune de modificare solicitată de către călător. Aceasta taxa diferă faţă de taxele impuse direct de către furnizorul de servicii turistice. Valoare minima a acestei taxe de modificare impusa de către Agenție este de 25 euro crește în funcție de complexitatea cererii de modificare venită din partea turistului.
Modificarea efeectivă a rezervării se va face doar după acordul prealabil al Călătorului cu privire la costurile și condițiile transmise de către Agenție.

7.4. În cazul în care călătorul, care a contractat un pachet de servicii de călătorie pentru care a achitat un avans nu mai achită, în termenele specificate pe factură sau în bonul de comandă, ratele aferente sau restul de plată, contractul se consideră încetat de drept, iar Agenția are dreptul de a anula rezervarile efectuate în beneficiul Călătorului cu reținerea din avans a penalitătilor prevăzute la art. 7.2. Diferența, dacă există, se va rambursa călătorului.

7.5. În cazul în care plata pentru serviciile de călătorie interne a fost făcută cu, sau și cu vouchere de vacanță, penalizarea se va deduce în primul rând din valoarea voucherelor de vacanță. Dacă penalizarea este mai mare decât valoarea voucherelor de vacanță, diferența care depășește valoarea voucherelor de vacanță se va reține din valoarea achitată prin alte instrumente de plată. În cazul în care valoarea voucherelor de vacanță este mai mare decât valoarea penalizării, diferența nu se restituie nici în vouchere și nici în numerar în cazul în care Călătorul nu dorește un alt serviciu turistic.
In situația în care Călătorul iși manifestă dorința de a achiziționa un alt serviciu turistic, pentru o perioada ulterioară, atunci diferența dintre valoarea voucherelor și valoarea penalizării se va utiliza pentru acest nou serviciu. Termenul în care Călătorul poate solicita noul pachet de servicii de călătorie este de maxim 2 luni de la data rezilierii contractului/renunțarea la serviciile de călătorie inițiale. În cazul în care Călătorul nu iși exprimă opțiunea în aceasta perioada, Agenția nu îi mai poate oferi acestuia niciun pachet de servicii de călătorie ulterior.

7.6. Pentru biletele de odihnă și/ sau de tratament cumpărate prin organizații sindicale, Agenția va face restituiri numai în baza cererilor de renunțare contrasemnate și ștampilate de reprezentantul organizației sindicale.

7.7. În cazul în care o ambasadă refuză să acorde viza de intrare pentru efectuarea pachetului de servicii, Călătorului i se vor reține toate taxele datorate de Agenție prestatorilor direcți, precum și cheltuielile de operare proprii acesteia.

7.8. Agenția este exonerată de orice răspundere în cazul în care după începerea călătoriei, serviciul de grăniceri/poliția de frontieră sau altă autoritate competentă refuză să acorde Călătorului dreptul de ieșire/tranzit/intrare pe teritoriul unui stat, necesar pentru efectuarea serviciilor de călătorie. Călătorului i se va reține în această situație contravaloarea totală a pachetului de servicii de călătorie.

7.9. Penalizările echivalente cu cele indicate la punctul 7.2., se aplică și în cazul în care Călătorul nu ajunge la timp la aeroport sau la locul de plecare/destinație, dacă nu poate pleca în călătorie pentru că documentele personale necesare în vederea efectuării călătoriei nu sunt conforme normelor legale sau este în imposibilitatea de a părăsi teritoriului țării, din alte motive ce țin de persoana acestuia.

7.10. Agenția va acorda despăgubiri în funcție de gradul de nerespectare a obligațiilor din contract.

7.11. Agenția nu răspunde în caz de forță majoră, care este definită ca fiind orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, cum ar fi grevă, conflict politic, război, calamități naturale (cutremur, inundații, furtună etc), incendii, epidemii, pericol public, atac terorist, embargou internațional, interdicții ale organelor de administrație publică etc., precum și în cazul în care companiile aeriene stabilesc limite de răspundere.

7.12. Toate sumele menționate la pct. 7.2., 7.7., 7.8. și 7.9. din prezentul contract, se vor reține de către Agenție din avansul sau prețul total al pachetului de servicii de călătorie achitat de călător, fără a fi necesară intervenția instanțelor de judecată.

7.13. Agenția efectuează rambursările prevăzute în prezentul contract, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile lucrătoare de la data încețării contractului privind pachetul de servicii de călătorie.

7.14. În cazul rambursării prevazută în art. 6.9., se va scădea penalitatea de încetare corespunzătoare din valoarea rambursării.

7.15. Călătorul nu are dreptul la despăgubiri în cazurile enumerate de art. 5.12. și art. 5.13.

7.16. Drepturile la despăgubiri sau la reducerea prețului nu aduc atingere drepturilor călătorilor în temeiul Regulamentelor și convenții internaționale aplicabile.

7.17. În cazul unor evenimente invocate de călători (îmbolnăviri, decese), care se vor dovedi cu acte, penalitățile aplicate vor fi cele percepute de furnizorii serviciilor de călătorie. În acest caz, Călătorul își poate recupera sumele achitate prin activarea asigurarii ștorno.

8. Reclamații

8.1. În cazul în care unul din serviciile de călătorie nu se execută în conformitate cu contractul privind
pachetul de servicii de călătorie, Călătorul are obligația de a informa în scris, de la fața locului și fără întârzieri nejustificate, atât reprezentantul Agenției, cât și prestatorii de servicii de călătorie (conducerea hotelului, a restaurantului, reprezentanții locali ai Agenției organizatoare), în legătură cu orice neconformitate pe care o constată pe parcursul execuțării unui serviciu de călătorie inclus în contractul privind pachetul de servicii de călătorie, tinând cont de circumstanțele cazului.
Datele de contact ale Agenției pentru situații de urgență și unde Călătorul poate solicita asistență atunci când se afla în dificultate sau poate reclama orice neconformitate sesizată în timpul execuțării pachetului sunt următoarele:
Numere de telefon:
Luni - Sambata (intre orele 09:00- 18:00): 0040 376 444 888
In afăra orelor de program și în zilele de Sărbători legale: 0040 755 379 497
Adresa de email Luni - Sambata (intre orele 09:00- 18:00): reclamatii@travos.ro,

8.2. În cazul în care prestatorii de servicii de călătorie refuză nejustificat sau nu rezolvă neconformitatea reclamată de Călător și nu invocă cazurile prevăzute la art. 8.3., acesta trebuie sa contacteze, de la fața locului, Protectia consumatorului din țara respectivă.

8.3. Atât Agenția, cât și prestatorul de servicii de călătorie vor acționa pentru remedierea neconformității, cu excepția unuia din următoarele cazuri:

8.3.1. neconformitatea nu poate fi remediată;

8.3.2. remedierea implică cheltuieli disproporționate, tinând cont de anvergura neconformității și de
valoarea serviciilor de călătorie afectate.

8.4. În cazul în care neconformitatea afectează în mod substanțial executarea pachetului, iar Agenția a
omis sa o remedieze într-un termen rezonabil stabilit de către călător, acesta poate înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie fără plata unei Penalități de încetare și, după caz, poate sa ceara reducerea prețului și/ sau despăgubiri.

8.5. Călătorul poate trimite cereri sau Reclamații în legătură cu executarea pachetului, într-un termen de 5 zile după întoarcerea din călătorie, în mod direct Agenției de la care a achizitionat pachetul. Aceasta va comunica Călătorului modul de solutionare a reclamatiei, în termen de 30 de zile de la primirea acesteia. Agenția iși rezerva dreptul de a nu lua în considerare nicio reclamatie transmisă după trecerea celor 5 zile calendaristice de la încheierea călătoriei (check-out).

8.6. Călătorul are posibilitatea sa apeleze și la entitatea de solutionare alternativa a litigiilor (entitatea
SAL), care solutioneaza litigiile în conformitate cu O.G. nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori și comercianti, precum și la platforma europeana de solutionare online a litigiilor (platforma SOL) în temeiul Regulamentului (UE) nr. 524/2013 al Parlamentului European.

9. Asigurari

9.1. Conform prevederilor OG nr. 2/2018 și ale Ordinului 156/2019 emis de Ministerul Turismului, Călătorul este asigurat pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de el în cazul insolvabilităţii sau falimentului Agenţiei sau ai furnizorilor acesteia, in cazul pachetelor de vacanță, prin polita de asigurare a Organizatorului pachetului de vacanță rezervat și achitat de turist și semnalat ca atare în procesul de rezervare și precontract.

9.2. Dacă în prezentul contract este inclus transportul de pasageri, garantia prevazută la art. 9.1. include repatrierea călătorilor, indiferent dacă executarea pachetului este afectata de insolvența Organizatorului sau Călătorul se afla în imposibilitatea întoarcerii la locul de plecare sau la locul convenit de părți.

9.3. Facultativ, Călătorul are posibilitatea încheierii unui contract de asigurare, care sa acopere taxele de transfer sau a unui contract de asistență care sa acopere taxele de repatriere în caz de accidente, de boală sau deces, a unui contract de asigurare pentru bagaje, a unui contract de asigurare pentru servicii medicale la destinație ori a unei asigurari ștorno sau altor tipuri de asigurari de călătorie. Agentia recomanda încheierea unei asigurari ștorno pentru acoperirea eventualelor penalități de anulare. Călătorul se poate informa în agentii despre cazurile acoperite de asigurarea ștorno, aceasta putând fi incheiata online sau în Agenția de turism de unde acesta a achizitionat pachetul de servicii de călătorie, dacă Agenția oferă acest tip de serviciu.
9.4. Agentia nu se face vinovată de eventuala nerespectare a obligațiilor stipulate în politele de asigurare contractate prin intermediul său, deoarece aceasta este doar intermediar intre Călător și asigurator.

10. Documentele contractului se constituie ca anexă la acesta şi sunt următoarele:

  1. a) Termenii si conditiile website-ului travos.ro;
  2. b) Detaliile si mentiunile aferente conditiilor de rezervare, plata, anulare si modificare afisate in pagina de rezervare din cadrul website-ului travos.ro sau/si primite pe email in detaliile comenzii plasate;
  3. c) Precontractul;
  4. d) Voucherul, biletul de odihna/tratament, biletul de excursie, bonul de comanda, după caz;
  5. e) Programul turistic, în cazul actiunilor turistice.

11. Prelucrarea datelor cu caracter personal

11.1 Datele cu caracter personal prelucrate de SUNAIR CONSULTING SRL
Prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă orice operatiune sau set de operatiuni care se efectuează asupra datelor dumneavoastră cu caracter personal.
SUNAIR CONSULTING SRL poate prelucra următoarele date cu caracter personal: nume, prenume, număr telefon, adresa domiciliu, adresa de e-mail, serie și nr. carte de identitate, serie și nr. pasaport, CNP, data nașterii, vîrsta copiilor, apartenenta la sindicate, locul de munca, numele companiei (dacă este aplicabil), numărul de inregistrare TVA (dacă este cazul).

11.2 Persoanele vizate: călători/turisti/beneficiari ai serviciilor de călătorie sau turistice, reprezentanti/imputerniciti/persoane de contact (parteneri contractuali) din cadrul companiilor sau institutiilor/autoritatilor publice.

11.3 Scopurile colectarii datelor cu caracter personal
Prelucram datele cu caracter personal, colectate în baza prezentului contract, în urmatorele scopuri:
- Rezervarea, intermedierea, ofertarea și/ sau comercializarea serviciilor și/ sau pachetelor de servicii de călătorie, altor servicii turistice, evenimente culturale/sportive sau de alta natura, servicii de agrement sau călătorii de afaceri, executarea contractelor – respectiv în vederea indeplinirii obligațiilor contractuale pe care ni le asumam față de dvs.;
- În vederea indeplinirii obligațiilor legale stabilite în sarcina noastra.

11.4. Destinatarii datelor dumneavoastră cu caracter personal
SUNAIR CONSULTING SRL va consideră toate informațiile colectate de la dumneavoastră ca fiind confidentiale și nu le va partaja cu terti (cu excepția acelor persoane fizice și/ sau juridice implicate în prestarea serviciilor rezervate sau achiziționate de dumneavoastra, respectiv partenerilor SUNAIR CONSULTING SRL de afaceri, inclusiv partenerilor din afără Uniunii Europene, în cazul în care fără partajarea datelor dumneavoastră nu ați putea beneficia de serviciile achiziționate) fără consimțământul dumneavoastră expres și anterior.
De asemenea, vom putea furniza datele dvs. cu caracter personal către autorități publice centrale și locale, autorități judecatoresti, poliție, parchet (in limitele prevederilor legale și/ sau ca urmare a unor cereri intemeiate și expres formulate), etc.

11.5. Durata prelucrării datelor cu caracter personal
SUNAIR CONSULTING SRL va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pana la finalizarea scopului pentru care au fost colectate sau ulterior, conform obligațiilor legale stabilite în sarcina noastra.
Ulterior, dacă dumneavoastră sau reprezentantul legal/imputernicit nu veți exercita dreptul de opoziție/de stergere, conform legii, aceste date vor fi arhivate de către SUNAIR CONSULTING SRL pe durata de timp prevazută în procedurile interne sau vor fi distruse.

11.6. Drepturile persoanelor vizate. Conform prevederilor legale aplicabile, beneficiati de următoarele drepturi: dreptul de a fi informat, dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul de ștergere a datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restrictionarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziție și drepturi legate de procesul decizional individual automatizat, inclusiv crearea de profiluri.
De asemenea, vă este recunoscut dreptul de a depune o plângere în față unei autorități de supraveghere și de a introduce o cale de atac judiciara. În acest scop, în Romania, autoritatea de supraveghere este: www.dataprotection.ro

11.7. Exercitarea drepturilor dumneavoastra. Pentru exercitarea acestor drepturi va puteti adresa SUNAIR CONSULTING SRL prin transmiterea unei cereri scrise, datate și semnate la adresa: Sat Rediu NC 1433/2, Comuna Rediu, Judet Iași, Romania sau prin transmiterea unui e-mail către gdpr@travos.ro.

11.8. Prin acceptarea/semnarea prezentului contract, dumneavoastră confirmati ca ați citit, ați fost informat(a) corect, complet, ați luat cunostință de conținutul acestui document, îl înțelegeți pe deplin și sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal ale dvs și ale persoanelor pentru care faceți rezervarea, de către SUNAIR CONSULTING SRL.

11.9. Consimțământul parental în contextul prelucrarii datelor cu caracter personal ale minorilor (se va completa doar dacă vor există minori - beneficiari indirecți ai serviciilor contractate).
Subsemnatul(a),..........................................................................................., (nume – prenume: părinte / reprezentant legal / imputernicit al reprezentanților legali), în calitate de: (părinte / reprezentant legal / imputernicit al reprezentanților legali) al minorului / minorilor........................................................................
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................... în vîrstă de................................................ ani, prin prezenta consimt în numele lui/lor ca Sunair Consulting SRL să poată prelucra datele cu caracter personal legate de numele și vârsta minorului(lor), serie și număr pașaport / carte de identitate, în scopul rezervării / comercializării pachetelor turistice / biletelor de avion al căror beneficiar direct sau indirect va fi minorul.
Prin semnarea prezentului contract confirm că am citit, am fost informat(ă) corect, complet, am luat cunoștință și înțeleg pe deplin drepturile de care beneficiez privind protecția atât a datelor personale proprii, cât și protecția datelor personale ale minorului.

12. Dispoziții finale
12.1. Prezentul contract a fost încheiat în doua exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

12.2. Comercializarea pachetelor de servicii de călătorie se va face în conformitate cu prevederile prezentului contract și cu respectarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative.

12.3. Toate unitățile de cazare, precum și mijloacele de transport sunt clasificate de către organismele abilitate ale țărilor de destinație, conform procedurilor interne și normativelor locale acolo unde acestea există, care diferă de la o țară la alta și de la un tip de destinație la altul.

12.4. Călătorul declară ca Agenția l-a informat complet cu privire la condițiile de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2018. Prin semnarea acestui contract, sau prin acceptarea pachetelor de servicii de călătorie inclusiv în cazul celor achiziționate la distanță prin mijloace electronice, Călătorul iși exprimă acordul și luarea la cunostință cu privire la condițiile generale de comercializare a pachetelor de servicii de călătorie, în conformitate cu oferta Agenției.

12.5. Totodată Călătorul consimte ca oricare din comunicarile/informările Agentiei să îi fie trimise prin email sau sms, la adresele de email sau numerele de telefon indicate în preambulul prezentului contract.

12.6. Călătorul declară că anterior încheierii prezentului contract Agenția i-a furnizat toate informațiile esențiale privind serviciile contractate, cum ar fi: destinația, itinerariul, perioada călătoriei, numărul de nopți incluse, mijloacele de transport, unitățile de cazare și serviciile de masă oferite, alte servicii incluse în pachet, numărul minim de persoane necesar efectuării serviciilor de călătorie, abilități lingvistice necesare Călătorului pentru comunicarea orală, informații pentru persoane cu mobilitate redusă, informații generale despre regimul vizelor și pașapoartelor și privind formalitățile legate de sănătate în țara de destinație, informații privind Agenția de turism organizatoare/intermediară, prețul total al pachetului, modalitățile de plată, informații privind posibilitatea Călătorului de a înceta contractul oricând înainte de începerea executării pachetului și informații privind asigurarea facultativă sau obligatorie care să acopere costurile încetării contractului de către Călător sau costurile de asistență, inclusiv taxele de repatriere, în caz de accident, de boală sau de deces, cu care este în mod expres de acord.

12.7. În cazul în care prezentul contract are ca obiect vânzarea de către Agenție a unui serviciu de călătorie care NU constituie pachet de servicii de călătorie conform dispozitiilor O.G. nr. 2/2018, art. 6.10., art. 6.11. și Capitolul VII. din prezentul contract nu sunt aplicabile.

12.8. Litigiile aparute intre părți se rezolvă pe cale amiabilă în caz contrar părțile înțeleg să se adreseze instanțelor de judecată competente.

12.9. Contractul va fi interpretat conform legilor din România.  


Contract de comercializare a serviciilor unice de calatorie

NU se aplică pachetelor de servicii de călătorie și/sau celor asociate, asa cum sunt definite conform OG2/2018 emisă de Ministerului Turismului.

Părțile contractante:

S.C. SUNAIR CONSULTING S.R.L. avand :
Sediu social: Str. Arges, Nr. 25, Ap. 2, Judet Iasi, Romania
Puncte de lucru:
București, Str. Serban Bogdan Stan, Nr. 10, Sector 6, Romania
Iași, Calea Chișinăului, Nr. 29, Corp M, stand 28-30, România
Tel: 0376.444.888; E-mail: office@travos.ro;
Nr. Registrul Comerțului: J22/1329/2011, Cod fiscal: R02882212;
Denumirea agentiei de turism: Book & Travel
Licență de turism - organizatoare: nr 1190/21.02.2019; Capital social: 26.000 RON,
Conturi:
Unicredit Bank:  Cont în LEI : RO34 BACX 0000 0006 4758 8001;
Cont în EURO: RO07 BACX 0000 0006 4758 8002.
Banca Transilvania: Cont în LEI : RO79 BTRL RONC RT03 3702 2601;
Cont în EURO : RO29 BTRL EURC RT03 3702 2601.
Reprezentată legal prin: d-nul Viorel Cătălin CHEȘCU — în calitate de Administrator

Denumită în continuare Agenția,

și

turistul/reprezentantul turistului (persoană fizică sau juridică), denumit în continuare Călător (titular de contract), numar de telefon de contact …………………………………………, adresa/adrese de email de contact……………………………………………………………….

În cazul în care o persoană face rezervare în numele mai multor persoane care vor beneficia de serviciul de călătorie, se consideră că această persoană este împuternicită de respectivele persoane să le reprezinte interesele și acceptă condițiile prezentului contract atât în nume propriu, cât și în numele celorlalți călători (indicați în Voucher, Bon de comandă sau alte documente) și se consideră ca aceasta a informat toate persoanele implicate cu privire la serviciul ales, ca este împuternicită să achite/ modifice/ reprezinte călătorii în orice activitate sau decizie legată de rezervarea efectuată, inclusiv să informeze cu privire la orice posibile modificări și să încaseze în numele tuturor posibilele sume de rambursat.

Parțile contractante au convenit la încheierea prezentului contract.

I. Obiectul contractului

1.1. Obiectul contractului îl reprezintă serviciul de intermediere (rezervare și comercializare) a unui serviciu unic (simplu) de călătorie de către Agenție Călătorului. Serviciul de intermediere presupune căutarea, rezervarea și vânzarea unui serviciu de călătorie, stipulat în Documentele de călătorie anexate, considerate parte integrantă a prezentului contract: Voucher, Bilet de Odihnă și/sau Tratament, Bon de Comandă/ Confirmare de rezervare (după caz). Agenția este un operator economic care intermediază/ rezervă un serviciu în favoarea Călătorului, serviciu care este prestat de către o tertă parte numită Furnizor de servicii de Călătorie, în această categorie intrând: unități de cazare (hoteluri, pensiuni ș.a.), companiile de transport (terestru, aerian ș.a.), companiile de asigurare medicală pe perioada călătoriei, cele de inchirieri autoturisme, prestatori de servicii agrement și altele.

1.2. Valoarea contractului este specificată în Bonul de comandă care reprezintă parte integrantă a acestui contract.

1.3. Prețul în vigoare la momentul încheierii contractului se va aplica exclusiv pentru serviciile care fac obiectul acestei rezervări cu obligația de respectare de către Călător a condițiilor specifice sau generale de plată (după caz) și/sau a condițiilor specifice sau generale de anulare.

II. Prețul/Valoarea contractului

2.1. Prețul contractului se compune din costul serviciilor de călătorie rezervate, comisionul Agenției, TVA și toate serviciile prevăzute în Voucher/ Bilet de Odihnă și Tratament și (după caz) în Bonul de comandă (confirmare de rezervare). Dacă prețul nu este specificat în prezentul contract, atunci acesta este specificat în bonul de comandă, alte documente de călătorie sau pe factură.

În cazul solicitării unor servicii care necesită confirmarea rezervării din partea hotelierilor sau altor furnizori de servicii de călătorie, Agenția va oferi călătorului un Bon de comandă care va conține toate informațiile cu privire la serviciul selectat și suma achitată în avans.

2.2. Condiția standard de efectuare a unei rezervări cu plata în rate presupune achitarea unui avans din valoarea totală a contractului în 2 zile lucrătoare de la momentul solicitării rezervării și achitarea diferenței cu maxim 20 zile înainte de data de începere a prestării serviciilor comandate. Data care este specificată în Bonul de comandă (după caz), este stabilită în functie de condițiile specifice ale ofertei alese (oferta standard, “Early booking”, Sărbători sau Evenimente ș.a.). Deoarece varietatea și complexitatea ofertelor pentru serviciile de călătorie este extrem de mare, majoritatea ofertelor se vor supune unor condiții de rezervare și de plată personalizate, care vor inlocui condițiile standard stipulate în prezentul contract. Condițiile specifice de rezervare, plată, modificare, anulare etc. ale serviciilor de călătorie se vor menționa în Bonul de Comandă, Anexă Contract și/sau alte documente complementare, în conformitate cu termenii specifici ai ofertei selectate.

2.3. Pentru serviciile de călătorie care se desfasoară în România plățile efectuate de pe teritoriul României se vor face exclusiv în RON, indiferent de valuta în care este prezentata oferta/ este emis contractul. Cursul de schimb valutar este fie cel stabilit de Furnizorul serviciilor de călătorie (unitatea de cazare, transportator ș.a.), fie cursul BNR al zilei de plata.

2.4. Pentru serviciile de călătorie care se desfasoară în afara României plata se poate efectua în RON sau în EUR. În cazul în care plata se va efectua în RON cursul valutar stabilit este BNR din ziua plății +2% comision de risc valutar.

2.5. Prețul contractului este valabil la momentul încheierii acestuia, fiind aplicabil exclusiv serviciului de călătorie și implicit a condițiilor specifice ale ofertei alese la momentul încheierii contractului. Orice modificare a prețului serviciilor contractate aparuta ulterior încheierii prezentului contract nu poate fi aplicată retroactiv contractului incheiat (de exemplu: ofertele Last Minute/ Non-refundable) și nici nu indreptateste Călătorul la rezilierea prezentului contract. Furnizorul de servicii de călătorie iși păstrează dreptul de a emite sau retrage oferte pentru serviciile prestate, de a le aplica unui numar limitat de camere, de a le oferi la vânzare pentru o perioadă limitată de timp etc. pentru a impulsiona vânzările, ofertele respective nefiind aplicabile serviciilor deja achiziționate/ contractului deja aprobat de părți. Prețul contractului este definitiv la momentul confirmarii rezervării în scris în cazul serviciilor achitate în rate sau la momentul emiterii Voucher-ului.

III. Drepturile și obligațiile Agenției

3.1. Agenția de turism va face tot posibilul pentru buna executare a serviciilor de călătorie incluse în contract și este obligată să acorde asistentă în cazul în care Călătorul se află în dificultate.

3.2. În cazul în care Agenția este nevoită să modifice una dintre prevederile esențiale ale contractului, are obligația sa-l informeze pe Călător de apariția acestora înainte de data începerii sejurului/călătoriei, cu excepția situațiilor care nu puteau fi prevăzute sau evitate, care nu au fost aduse la cunostința Agenției în timp util.

3.3. Pentru serviciile din afara României Agenția poate să majoreze prețul contractului numai dacă modificarea are loc ca urmare a variațiilor mari ale costurilor de transport, ale taxelor aferente serviciilor de aterizare/ debarcare/ îmbarcare în porturi și aeroporturi și ale taxelor de stațiune (în cazul în care sunt achitate la agenție).

3.4. Agenția iși rezervă dreptul de a aplica comision tuturor serviciilor suplimentare și complementare solicitate de Călător (fișa cont restaurant, pachete SPA, excursii etc.)

3.5. În cazul în care, după începerea călătoriei turistice, o parte importantă din serviciile prevăzute în contract nu este realizată sau Agenția constată că nu le va putea realiza, aceasta este obligată:

  1. a) să ofere călătorului alternative corespunzătoare în vederea continuării călătoriei /sejurului fără majorarea prețului, respectiv serviciile de călătorie oferite să fie de aceeași calitate și cantitate;
  2. b) să restituie călătorului sumele ce reprezintă diferența dintre serviciile de călătorie achitate și cele efectiv prestate în cazul în care nu pot fi oferite Călătorului alternative corespunzătoare sau acesta nu le acceptă din motive intemeiate.

3.6. Agenția este răspunzătoare pentru buna executare a obligațiilor asumate prin contract, cu excepția următoarelor cazuri:

  1. a) când neindeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor asumate prin contract se datorează Călătorului;
  2. b) când neindeplinirea obligațiilor se datorează unor cauze de forță majoră sau unor imprejurări pe care nici Agentia, nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita (modificări de orar sau de itinerar, intârzieri în traficul mijloacelor de transport etc.).
  3. c) când neindeplinirea obligațiilor se datorează unui tert care nu are legatură cu furnizarea serviciilor prevăzute în contract, iar cauzele care au determinat neindeplinirea obligațiilor au un caracter imprevizibil și inevitabil.
  4. d) când neindeplinirea obligațiilor se datorează insolvenței sau falimentului Furnizorului de servicii de călătorie (hotelier, transportator ș.a.)

3.7. Pentru serviciile prestate în afara României Agenția are obligația sa furnizeze călătorului, cu cel puțin 24 ore înainte de data plecării, următoarele informații:

  1. a) orarele, locurile escalelor și legăturile, precum și, după caz, locul ce urmează să fie ocupat de călător în fiecare dintre mijloacele de transport incluse în contract (mai puțin avion) în cazul în care e vorba de serviciul de transport;
  2. b) denumirea, sediul/adresa, numerele de telefon ale reprezentantului local ori, în lipsa acestuia, un numar de telefon de urgență al Agenției, care să îi permită contactarea Agenției în situațiile de urgență;
  3. c) pentru călătoriile minorilor neinsotiti de părinți, informații care să permită părinților stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului.

3.8. În cazul serviciului de cazare, distribuția camerelor se face exclusiv de către hotelier (repartizarea pe etaje, orientare, vedere, corp de clădire, numărul camerei, tip paturi, apropierea camerelor în cazul grupurilor) în conformitate cu tipul camerei rezervate și înscrise în Voucher. Agenția nu poate fi responsabilă de repartizarea camerelor în cadrul hotelului decât în ceea ce privește tipul de cameră corespunzător prevăzut în documentele de rezervare (voucher, bilet de cazare, confirmare de rezervare). Agenția în calitate de intermediar nu poate fi facută răspunzătoare de condițiile de întreținere a camerelor și de calitatea serviciilor prestate de hotelier/furnizor.

3.9. Clasificarea hotelurilor și a pensiunilor din oferta Agenției are la bază informațiile furnizate de către unitățile de cazare și poate fi subiectul schimbării clasificării oficiale, independente de voința Agenției, în intervalul de timp dintre efectuarea rezervării și începerea sejurului. Dacă modificarea clasificării va fi adusa la cunostința Agenției, aceasta are obligația de a informa Călătorul în cel mai scurt timp cu privire la modificările apărute, toate celelalte cazuri nefiind imputabile Agenției.

3.10. Imaginile prezentate pe site-urile Agenției cu privire la unitățile de cazare nu pot fi considerate contractuale și nici nu creează obligații pentru Agentie, acestea fiind doar informative, fiind valabile exclusiv pentru acele spatii fotografiate din cadrul unității de cazare și doar la momentul efectuării fotografiilor. Agenția face toate eforturile posibile pentru informarea corectă a Călătorului, dar nu poate să-și asume responsabilitatea pentru posibilele diferențe.

3.11. Agenția înțelege să fie responsabilă pentru orice acțiune sau omisiune a propriului personal, dar nu iși asumă nici o responsabilitate pentru întreruperea sau anularea călătoriei
datorate situațiilor de: îmbolnăviri, accidente, greve, proteste sau atentate teroriste, a războiului, a embargourilor, a iregularitătilor mijloacelor de transport, condiții meteo extreme, răniri
sau oricăror alte cauze aflate în afara propriului control. Pentru călătoria în străinatate recomandam încheierea unei asigurări medicale valabilă pe perioada călătoriei, precum și a unei
asigurări ȘTORNO privind riscul anulării serviciului de călătorie. Pentru călătoria în România recomandâm încheierea unei asigurări ȘTORNO privind riscul anulării serviciului de călătorie. Vaccinările care sunt necesare și obligatorii pentru anumite călătorii intră în responsabilitatea și cheltuiala personală a Călătorului.

IV. Drepturile și obligațiile călătorului

4.1. Călătorul are dreptul sa rezilieze în orice moment prezentul contract, în tot sau în parte, iar în cazul în care rezilierea îi este imputabilă, este obligat să plătească penalitățile conform condițiilor de Anulare specificate în prezentul contract și/sau Bon de comandă, cu excepția cazurilor de Forță Majoră definite conform legii. Orice modificare a rezervării unei unități de cazare (schimbarea hotelului, tipului camerelor, numărul de persoane sau a oricaruia dintre servicii) echivalează cu rezilierea contractului actual și cu aplicarea penalităților de la momentul respectiv, urmând încheierea unui nou contract.

4.2. Călătorul poate transfera contractul (cesiona) unei persoane care îndeplinește toate condițiile aplicabile contractului respectiv, după ce notifică Agenția de turism intr-un termen rezonabil înainte de începerea executării serviciului de călătorie, pe un suport durabil (printat sau email). Transferul este posibil numai cu acordul scris al Furnizorului de servicii (transportator, hotel ș.a.). Persoana care transferă contractul privind serviciul de călătorie și persoana căreia îi este transferat contractul răspund în solidar pentru achitarea soldului și a tuturor comisioanelor, tarifelor și altor costuri suplimentare generate de acest transfer. Călătorul are obligația de a se informa cu privire la costurile unei astfel de cesiuni.

4.3. În cazul apariției situației de Suprarezervare (Overbooking), situație care nu putea fi anticipată sau prevenită și care nu-i poate fi imputabilă Agenției, Călătorul are dreptul:

  1. a) să accepte la același preț un alt serviciu de călătorie de calitate echivalentă sau superioara, propus de Agentie;
  2. b) să accepte un serviciu de călătorie de calitate inferioara, propus de Agentie, cu rambursarea diferenței de pret;
  3. c) să i se ramburseze imediat toate sumele achitate în virtutea contractului.

4.4. Documente de călătorie - Călătorul este responsabil de a se asigura de conformitatea și valabilitatea tuturor documentelor de călătorie. În vederea rezervării serviciului de călătorie, Călătorul are obligația de a furniza numele complet, asa cum apare în actul de identitate (Carte de identitate, Pasaport) care va fi utilizat pentru călătorie. În caz contrar, iși asumă intreaga responsabilitate, inclusiv pentru plata unor taxe/costuri suplimentare, pentru corectarea/schimbarea numelui Călătorului, valoarea acesteia fiind stabilită de fiecare Furnizor/Prestator în parte. Agenția nu iși asumă nici o responsabilitate in cazul în care actele de identitate (Cartea de identitate, pașaportul, permisul de conducere etc.) sunt necorespunzătoare sau incomplete.

4.5. Călătorul este obligat să prezinte la recepția unității hoteliere actele sale de identitate, precum și documentul de călătorie eliberat (Voucher, Bilet de odihnă și/sau de tratament), în vederea acordării serviciilor de călătorie. În cazul în care Călătorul beneficiază de servicii de tratament, acesta este obligat să prezinte la recepția unității hoteliere bilet-tip de trimitere de la medicul de familie și dovada plății contribuțiilor asigurări sociale la zi/ cardul de sănătate.

4.6. Călătorul are obligația să respecte orarul de cazare al unităților hoteliere, afișat la recepție. Unitățile de cazare au dreptul legal de a fixa propriile ore (minim/maxim) de începere a cazării călătorilor/de eliberare a camerelor, stabilite uzual intre:

- pentru Litoral România: check-in după orele 14:00 – 19:00, check-out înainte de orele 10:00 – 12:00

- pentru Litoral extern: check-in după orele 14:00 – 16:00, check-out înainte de orele 10:00 – 12:00

- pentru celelalte zone: check-in după orele 12:00 – 16:00, check-out înainte de orele 09:00 – 12:00

Depășirea orei maxime de eliberare a camerelor (situația de «late check-out») sau cazarea înainte de ora oficială de începere a zilei hoteliere (situația de «early check-in») se taxează suplimentar de către hotelier la fața locului și Călătorului îi revine obligativitatea de a achita contravaloarea taxei.

4.7. NO SHOW - Situatia în care Călătorul nu se prezintă la cazare în ziua începerii sejurului. Dacă Călătorul este în imposibilitatea de a se prezenta la unitatea de cazare în ziua de începere a serviciului de călătorie specificat în documentele de cazare (Voucher/Bilet de odihnă și tratament), acesta are obligația de a anunța intarzierea în cel mai scurt timp posibil fie Furnizorului (hotelul, transportatorul), fie Agenției, pentru a putea beneficia de serviciu în continuare, în caz contrar furnizorul de servicii de cazare nu iși asumă obligația de pastrare a camerelor pâna la sosirea călătorului în următoarele zile, iar Agenția nu are obligația de returnare a vreunei sume. Se recomandă anunțarea Furnizorului (hotelierului) în cazul sosirii după orele 20:00 (Late ckeck-in).

4.8. Călătorul are obligația de a se informa și de a respecta condițiile de prestare a serviciilor de călătorie, condiții care pot presupune după caz: “Regulament de ordine interioară” a unității de cazare, cod de conduită vestimentară, purtarea obligatorie a brațării la mână, parcare și altele. Călătorul are obligația de a se informa cu privire la condițiile de cazare specifice fiecarui hotel în parte, prezentate în limita disponibilității de Agenție și/sau de către hotelier. Călătorul este obligat să achite orice pagubă materială produsă hotelului direct reprezentanților hotelului înainte de eliberarea camerelor.

4.9. Servicile care nu se regăsesc în documentele contractuale sau în oferta oficială a Agenției și nu sunt incluse în prețul contractului: aceste servicii pot fi cu plata optională sau obligatorie (de exemplu: taxe de stațiune, taxe de pod, taxa parcare ș.a.) și se vor achita direct către Furnizorul de serviciii de călătorie. Călătorul este obligat să achite taxa de stațiune, taxa de promovare turistică, precum și orice alte taxe locale, impuse de către stat/ unitățile de cazare, fără a putea pretinde despăgubiri sau returnarea sumelor de la Agenție.

4.10. Contravaloarea serviciilor neutilizate în timpul călătoriei/sejurului se poate recupera doar cu acordul scris al Furnizorului de servicii de călătorie (hotel, transportator etc.). Călătorul are obligația de a anunța Agenția despre apariția unei astfel de situații în cel mai scurt timp posibil și de a transmite (sau depune) acel document (acord scris) în Agenție în maxim 5 zile lucrătoare de la data încheierii prestării serviciilor. Agenția nu este obligată și nici nu poate fi facută răspunzătoare pentru returnarea contravalorii serviciilor neprestate în absența acordului scris al Furnizorului de servicii (unitate de cazare, transportator) și în absența informării scrise din partea călătorului.

4.11. Date de contact - Călătorul are obligația de a furniza date de contact corecte, la care poate fi contactat în orice moment, în tara sau în străinatate (numar de telefon mobil/ e-mail valid). Agenția nu iși asumă raspunderea pentru daunele care ar putea decurge din faptul ca nu ați respectat această cerință. În cazul în care contractul este semnat în numele mai multor călători care vor beneficia de serviciile mentionate în Bon de Comandă și/sau Voucher (grup, familie), Călătorul va fi răspunzător pentru primirea și transmiterea către ceilalți participanți a oricăror comunicări sau notificări care ar putea apărea și va fi considerat împuternicit de ceilalți participanți la călătorie să încaseze eventualele sume rambursate sau compensații.

4.12. Călătorul are obligația să respecte locul, data și ora plecării atât la dus cât și la întors, în cazul serviciului de călătorie de transport. Toate cheltuielile și daunele produse ca urmare a nerespectării de către Călător a prevederilor privind locurile de plecare și orarele vor fi suportate de acesta.

4.13. Dacă pentru efectuarea călătoriei este necesară îndeplinirea de către Călător a unor formalități suplimentare (exemplu: călătoria cu un minor, schimbarea numelui în urma căsătoriei, obținere de vize, efectuare de vaccinuri ș.a.), acesta are obligația de a îndeplini toate cerințele legale.

4.14. În cazul în care o Ambasadă refuză să acorde viza de intrare pentru efectuarea serviciului contractat, călătorului i se vor reține toate taxele achitate de Agenție prestatorilor direcți, precum și cheltuielile de operare proprii acesteia.

V. Condiții de plată – Anulare – Penalizări

5.1. Solicitarea de anulare a rezervării efectuate inițial va fi transmisă în scris Agenției, în caz contrar solicitarea de anulare nu va fi luată în considerare.

5.2. În cazul în care Călătorul renunţă din vina sa la serviciul de călătorie care face obiectul prezentului contract, el datorează Agenției penalizările prevăzute în oferta achiziționată și semnalate ca atare precum și în Bonul de comandă. Ofertele speciale de tip “Non-refundable/nerambursabil” nu pot fi anulate sau cesionate fără aplicarea penalizării de 100%.

5.3. În cazul în care o ambasadă refuză să acorde viza de intrare pentru efectuarea pachetului de servicii, Călătorului i se vor reţine toate taxele achitate de Agenţie prestatorilor direcţi, precum şi cheltuielile de operare proprii acesteia.

5.4. În cazul în care Călătorul care a intrat pe teritoriul statului în care se realizează serviciul de călătorie refuză să se mai întoarcă în România şi autorităţile din ţara respectivă fac cheltuieli de orice natură cu acesta, turistul respectiv are obligaţia de a suporta toate aceste cheltuieli.

5.5 Penalizările echivalente cu preţul contractului se aplică şi în cazul în care Călătorul nu ajunge la timp la aeroport sau la locul de plecare, dacă nu poate pleca în călătorie pentru că nu are actele în regulă sau dacă este întors de la graniţă de către poliţia de frontieră. Călătorul este singurul responsabil pentru deținerea și valabilitatea documentelor legale pentru călătorie (pașaport, carte de identitate, viza etc.).

5.6. În cazul în care Călătorul, care a contractat un serviciu de cazare pentru care a achitat un avans nu mai achită, în termenele specificate pe factură sau în bonul de comandă, ratele aferente sau restul de plată, contractul se consideră încetat de drept, iar Agenția are dreptul de a anula rezervările efectuate în beneficiul Călătorului cu reținerea din avans a penalitătilor prevăzute la art. 5.2. Diferența, dacă există, se va rambursa călătorului.

5.7. Modificările de orice tip aduse unei rezervări (perioadă, hotel, tip de cameră, nume turisti, vârstă copii etc) sunt acceptate doar cu acordul furnizorului de servicii, în caz contrar sunt considerate anulări și se penalizează conform condițiilor de anulare prezentate la art. 5.2. Confirmarea modificărilor aduse unei comenzi se va face în funcție de disponibilitate și la tariful din acel moment pe care îl are furnizorul de servicii care a confirmat rezervarea inițială.

Agenția îşi rezervă dreptul de a aplica o taxă de modificare pentru a acoperi costurile administrative care pot rezulta din această acțiune de modificare solicitată de către călător. Aceasta taxa diferă faţă de taxele impuse direct de către furnizorul de servicii turistice. Valoarea minimă a acestei taxe de modificare impusă de către Agenție este de 25 euro și crește în funcție de complexitatea cererii de modificare venită din partea Călătorului.

Modificarea efectivă a rezervării se va face doar după primirea în prealabil a acordului Călătorului cu privire la costurile și condițiile transmise de către Agenție.

5.8. În cazul în care plata pentru serviciile de călătorie interne a fost făcută cu, sau și cu vouchere de vacanță, penalizarea se va deduce în primul rând din valoarea voucherelor de vacanță. Dacă penalizarea este mai mare decât valoarea voucherelor de vacanță, diferența care depășește valoarea voucherelor de vacanță se va reține din valoarea achitată prin alte instrumente de plată. În cazul în care valoarea voucherelor de vacanță este mai mare decât valoarea penalizării, diferența nu se restituie nici în vouchere și nici în numerar în cazul în care Călătorul nu dorește un alt serviciu turistic.

În situația în care Călătorul iși manifestă dorința de a achiziționa un alt serviciu turistic, pentru o perioadă ulterioară, atunci diferența dintre valoarea voucherelor și valoarea penalizării se va utiliza pentru acest nou serviciu. Termenul în care Călătorul poate solicita noul pachet de servicii de călătorie este de maxim 2 luni de la data rezilierii contractului/renunțarea la serviciile de călătorie inițiale. În cazul în care Călătorul nu iși exprimă opțiunea în aceasta perioada, Agenția nu îi mai poate oferi acestuia niciun pachet de servicii de călătorie ulterior.

5.9. Pentru biletele de odihnă și/ sau de tratament cumpărate prin organizații sindicale, Agenția va face restituiri numai în baza cererilor de renunțare contrasemnate și ștampilate de reprezentantul organizației sindicale.

VI. Reclamații

6.1. În cazul în care Călătorul constată că serviciile prestate de Furnizor sunt la un nivel de calitate inferior față de clasificarea turistică oficială sau fața de prezentarea serviciilor, acesta va intocmi o sesizare în scris, clar și explicit, cu privire la deficiențele constatate în timpul călătoriei și o va transmite atât Furnizorului de servicii de călătorie (conducerii hotelului/ Furnizorului / Transportatorului), cât și Agenției.

Datele de contact ale Agenției pentru situații de urgență sunt următoarele:

Numere de telefon:

Luni - Vineri (intre orele 09:00- 18:00): 0040 376 444 888

În afara orelor de program și în zilele de Sărbători legale: 0040 755 379 497

Adresa de email:

Luni - Vineri (intre orele 09:00- 18:00): reclamatii@travos.ro

6.2. În cazul imposibilității soluționării sesizării în timpul călătoriei, Călătorul are obligația de a solicita reprezentanților Furnizorului (unității de cazare) să confirme în scris faptul ca s-a luat cunostință de către acestia (conducerea hotelului) despre problemele reclamate și ca acestea nu au putut fi soluționate la fața locului sau ca au fost soluționate doar parțial. Documentul respectiv va fi transmis Agenției, impreună cu reclamația, în maxim 5 zile lucrătoare de la data de incheiere a serviciilor de călătorie. Agenția iși rezervă dreptul de a nu lua în considerare nici o reclamație transmisă după trecerea celor 5 zile lucrătoare de la încheierea călătoriei.

6.3. Agenția va transmite raspunsul la reclamație în maxim 30 (treizeci) de zile calendaristice de la data primirii reclamației.

6.4. Răspunsul furnizorului de servicii de călătorie comunicat Agenției va fi transmis Călătorului în cel mult 3 zile lucrătoare de la primirea acestuia. Agenția nu poartă nici o raspundere pentru nesoluționarea sau soluționarea nefavorabila a reclamațiilor adresate Furnizorilor de servicii de călătorie, în ce privește serviciile acestora achiziționate prin intermediul Agenției.

6.5. Soluționarea alternativa a litigiilor (”SAL”) reprezintă un mecanism alternativ sistemului judiciar, prin care consumatorilor li se ofera posibilitatea de soluționare a litigiilor pe care le pot avea cu comercianții, atunci când se confrunta cu o problema legată de achiziționarea unui produs sau serviciu. Astfel, reclamațiile impotriva comerciantilor sunt prezentate voluntar de către consumatori, urmând a fi soluționate intr-un mod independent, imparțial, transparent, rapid și echitabil. Directia de soluționare alternativa a litigiilor (Directia SAL) din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (”ANPC”), are competența să soluționeze alternativ litigii naționale și transfrontaliere izvorâte din contractele de vanzări sau din contractele de prestări servicii încheiate cu un comerciant care desfasoară activități în România, în sectoarele de activitate în care ANPC este competentă, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 38/2015 privind soluționarea alternativă a litigiilor dintre consumatori și comerciant.

VII. Documentele contractului se constituie ca anexă la acesta și sunt următoarele:

  1. a) termenii și condițiile website-ului travos.ro;
  2. b) detaliile și mentiunile aferente condițiilor de rezervare, plata, anulare și modificare afișate în pagina de rezervare si primite pe email;
  3. c) voucherul, biletul de odihna/tratament, biletul de excursie, bonul de comanda, bilet de avion, după caz.

VIII. Prelucrarea datelor cu caracter personal.

8.1 Datele cu caracter personal prelucrate de SUNAIR CONSULTING SRL

Prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă orice operațiune sau set de operațiuni care se efectuează asupra datelor dumneavoastră cu caracter personal.

SUNAIR CONSULTING SRL poate prelucra următoarele date cu caracter personal: nume, prenume, număr telefon, adresa domiciliu, adresa de e-mail, serie și nr. carte de identitate, serie și nr. pașaport, CNP, data nașterii, vârsta copiilor, apartenența la sindicate, locul de muncă, numele companiei (dacă este aplicabil), numărul de inregistrare TVA (dacă este cazul).

8.2 Persoanele vizate: călători/turisti/beneficiari ai serviciilor de călătorie sau turistice, reprezentanți/împuterniciți/persoane de contact (parteneri contractuali) din cadrul companiilor sau instituțiilor/autorităților publice.

8.3 Scopurile colectării datelor cu caracter personal.

Prelucrăm datele cu caracter personal, colectate în baza prezentului contract, în urmatorele scopuri:

- Rezervarea, intermedierea, ofertarea și/ sau comercializarea serviciilor de călătorie, altor servicii turistice, evenimente culturale/sportive sau de alta natură, servicii de agrement sau călătorii de afaceri, executarea contractelor – respectiv în vederea îndeplinirii obligațiilor contractuale pe care ni le asumam față de dumneavoastră;

- În vederea îndeplinirii obligațiilor legale stabilite în sarcina noastră.

8.4. Destinatarii datelor dumneavoastră cu caracter personal.

SUNAIR CONSULTING SRL va considera toate informațiile colectate de la dumneavoastră ca fiind confidențiale și nu le va partaja cu terți (cu excepția acelor persoane fizice și/ sau juridice implicate în prestarea serviciilor rezervate sau achiziționate de dumneavoastră, respectiv partenerilor SUNAIR CONSULTING SRL de afaceri, inclusiv partenerilor din afara Uniunii Europene, în cazul în care fără partajarea datelor dumneavoastră nu ați putea beneficia de serviciile achiziționate) fără consimțământul dumneavoastră expres și anterior.

De asemenea, vom putea furniza datele dumneavoastră cu caracter personal către autorități publice centrale și locale, autorități judecătorești, poliție, parchet (în limitele prevederilor legale și/ sau ca urmare a unor cereri intemeiate și expres formulate), etc.

8.5. Durata prelucrării datelor cu caracter personal.

SUNAIR CONSULTING SRL va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pâna la finalizarea scopului pentru care au fost colectate sau ulterior, conform obligațiilor legale stabilite în sarcina noastră.

Ulterior, dacă dumneavoastră sau reprezentantul legal/imputernicit nu veți exercita dreptul de opoziție/de stergere, conform legii, aceste date vor fi arhivate de către SUNAIR CONSULTING SRL pe durata de timp prevazută în procedurile interne sau vor fi distruse.

8.6. Drepturile persoanelor vizate. Conform prevederilor legale aplicabile, beneficiati de următoarele drepturi: dreptul de a fi informat, dreptul de acces, dreptul la rectificare, dreptul de ștergere a datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricționarea prelucrării, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziție și drepturi legate de procesul decizional individual automatizat, inclusiv crearea de profiluri.

De asemenea, vă este recunoscut dreptul de a depune o plângere în față unei autorități de supraveghere și de a introduce o cale de atac judiciară. În acest scop, în România, autoritatea de supraveghere este: www.dataprotection.ro

8.7. Exercitarea drepturilor dumneavoastră. Pentru exercitarea acestor drepturi vă puteți adresa SUNAIR CONSULTING SRL prin transmiterea unei cereri scrise, datate și semnate la adresa: Sat Rediu NC 1433/2, Comuna Rediu, Judet Iași, România sau prin transmiterea unui e-mail către gdpr@travos.ro.

8.8. Prin acceptarea/semnarea prezentului contract, dumneavoastră confirmati ca ați citit, ați fost informat(a) corect, complet, ați luat cunostință de conținutul acestui document, îl înțelegeți pe deplin și sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal ale dumneavoastră și ale persoanelor pentru care faceți rezervarea, de către SUNAIR CONSULTING SRL.

8.9. Consimțământul parental în contextul prelucrarii datelor cu caracter personal ale minorilor (se va completa doar dacă vor există minori - beneficiari indirecți ai serviciilor contractate).

Subsemnatul(a),..........................................................................................., (nume – prenume: părinte / reprezentant legal / împuternicit al reprezentanților legali), în calitate de: (părinte / reprezentant legal / împuternicit al reprezentanților legali) al minorului / minorilor, prin prezenta consimt în numele lui/lor ca Sunair Consulting SRL să poată prelucra datele cu caracter personal legate de numele și vârsta minorului(lor), serie și număr pașaport / carte de identitate, în scopul rezervării / comercializării pachetelor turistice / biletelor de avion al căror beneficiar direct sau indirect va fi minorul.

Prin semnarea prezentului contract confirm că am citit, am fost informat(ă) corect, complet, am luat cunoștință și înțeleg pe deplin drepturile de care beneficiez privind protecția atât a datelor personale proprii, cât și protecția datelor personale ale minorului.

IX. Dispozitii finale

9.1. Prezentul contract a fost incheiat în 2 (doua) exemplare, cîte unul pentru fiecare parte și este încheiat cu respectarea prevederilor legislației în vigoare. Se consideră parte integrantă a acestui contract, ca anexa la contract, documentul:

  1. a) voucherul/ Bonul de comandă/ anexa de contract/ biletul de odihna-tratament/ biletul de excursie/ factura și orice alt document acceptat de ambele parti
  2. b) programul turistic (în cazul turismului organizat/ grupuri)

9.2. Contractul poate fi prezentat și sub forma oricarui alt inscris, inclusiv pe website-ul Agenției, cu condiția ca:

  • Călătorul să fie informat despre toate serviciile contractate, condițiile și termenii de rezervare și anulare, și
  • Călătorul iși exprima consimtământul de primire a contractului în orice mod inclusiv dar fără a se limita la acțiunea de a bifa casuța ,,Sunt de acord cu Termenii și Condițiile site-ului travos.ro" de pe site-ul Agenției, odată cu efectuarea rezervării.

9.3. Contractul este valabil și transmis în scris sau prin alt suport durabil (printat sau email), inclusiv în cazul în care este disponibil pentru accesare și vizualizare direct în contul clientului de pe site-ul Agenției.

9.4. Deoarece Asigurarea împotriva insolvenței Agenției de Turism se aplică exclusiv contractelor de pachete de servicii de călătorie sau servicii unice asociate, asa cum sunt specificate în OG2/2018, aceasta nu se aplică prezentului contract.

9.5. Contractul se consideră finalizat odata cu data de încheiere a prestării serviciilor de călătorie contractate iar raspunderea Agenției înceteaza la data expirării termenului de depunere a reclamațiilor.